A rezsitámogatás buktatóiról


Szeptember folyamán a szociálpolitikai minisztérium megbízásából ismét szétküldik a 14 millió ukrán háztartásba a rezsitámogatáshoz szükséges adatlapokat és ismertetőt.
A tavasszal kézbesített csomaghoz képest ez némileg más lesz. A szaktárcánál azt mondják, könnyítettek a dolgokon. Például már nem kell feltüntetni keresetünk, nyugdíjunk pontos összegét, elég csak a jövedelem típusát és annak forrását beírni. A szakhatóságok azt egyedül leellenőrzik.
Annak ítélik meg a szubvenciót – amit vízre, villamos energiára és gázra lehet kérni –, ahol az egy főre eső norma utáni fizetség több, mint a családban egy főre eső jövedelem 16 százaléka. Az alap szociális normát pedig úgy számolják, hogy egy főre 21 négyzetméter lakterületet kalkulálnak, valamint havi 4 köbméter vízfogyasztást, 65 kilowatt áramot, és 7 köbméter földgázfogyasztást négyzetméterenként.
Figyelmeztetnek, amennyiben hiányosan töltik ki az adatlapokat, azt nem keltezik vagy nem írják alá, esetleg javítások vannak azon, akkor érvénytelen a kérelem. Kizárólag kék tollal lehet írni. Nagyon fontos az is, hogy a kommunális szolgáltatások azon illető nevére legyenek beregisztrálva, aki a kérelmező. Amennyiben a két név nem egyezik, biztosan nem jár a rezsitámogatás.