Mozgósítás: racionalizálják a katonai nyilvántartást


A tartalékok kihasználásáról és a mozgósítás mutatóinak a javításáról beszélt egy vele készített interjúban Olekszandr Goda a megyei hadkiegészítő helyettes parancsnoka.
Értékelve a részleges mozgósítás nemrég zárult hatodik hullámát az ezredes elmondta, hogy Hennagyij Moszkal kormányzói kinevezésével könnyebb lett a munkájuk. Azonban még most sem dőltek hátra, a helyi önkormányzatok és járási hivatalok bevonásával, zajlik a katonai nyilvántartások frissítése. A parancsnokhelyettes szerint fontos a jegyzék racionalizálása, annak érdekében, hogy olyanok többé ne kapjanak katonai behívót, akik egészségi esetleg szociális okokból felmentést élveznek. Ugyanis ez feszültséget keltet az emberek között és felesleges munkát jelentett a hadkiegészítők számára.
Nem fogok bűnbakokat keresni, ugyanis a jegyzékek pontos és naprakész vezetését a hadkiegészítők mellett a helyi önkormányzatok katonai nyilvántartói és az állami intézmények végzik. Már most el kell kezdenünk az adatbázisok frissítését, ezért arra kértük az érintetteket, vegyenek részt egy kéthetes továbbképzésen, ahol megtanulhatják a hadköteles nyilvántartás vezetését. Ezt követően követelni fogjuk, hogy az adatokban bekövetkező minden változásról időben értesüljenek a hadkiegészítő parancsnokságoknak” – fogalmazott az ezredes.

A parancsnok példának felhozott egy ilosvai járási települést, ahol a hadköteles lakosság több mint fele nem szerepelt a nyilvántartásban. Olekszandr Goda hozzátette, annak érdekében, hogy kiderüljön mulasztás vagy szándékosság van hátterében az ügyet illetékes nyomozóhatósághoz küldték.
Az ezrede elmondta, hogy a hatodik hullám során a statisztikai mutatók alapján a legrosszabbul a Huszti, a Nagyszőlősi és az Ilosvai járás teljesített, ezzel szemben a Nagybereznai, a Perecsenyi és a Rahói járásban voltak a legjobbak a mutatók. A zömében magyarok lakta Beregszászi járásban 88 százalékra teljesítették a kitűzött tervet, ami szerinte rácáfol arra a mítoszra, miszerint a kárpátaljai magyarok nem kimondottan hazafiasak.