Német újságírok rátaláltak a Jobb Szektor „gyerekharcosainak” kiképzőtáborára


Az újságírók szerint az ukrán szélsőségesek a gyermekeket gyilkolásra képezik ki, a Jobb Szektor vezetése szerint „nincs ebben semmi különös.” Jogvédők szerint az ENSZ gyermekvédelmi egyezményeinek súlyos megsértése ez az incidens.

Az ARD német TV-csatorna újságírói Ukrajnában a múlt század 70-es éveinek Dél-Afrikai bozótháborúit is megszégyenítő gyerekharcos-kiképzőtábort fedeztek fel. A tábor Nyugat-Ukrajnában, Ungvártól nem messze található, ahol 11- 16 éves korú gyerekek katonai kiképzést kapnak, többek között megtanulják a Kalasnyikov gépkarabély „mesteri forgatását” is. A kiképzőközpont reklámja szabadon hozzáférhető a világhálón.

Jurij Dusko, a Jobb Szektor képviselője szerint nem rossz, ha katonai kiképzést kapnak ezek a gyerekek, hiszen most minden olyan zűrzavaros itt Ukrajnában. Az ENSZ alapokmánya szerint tiltva van gyerekek fegyveres kiképzése, ezt Barbara Kjuppers, a Terre des Hommes emberjogi szervezet képviselője is megerősítette, aki szerint jelen esetben az ukránok gyerekharcosokat képeznek ki.

„Nem lényegtelen, hogyan használják ki ezeket a gyerekeket, talán hírhozók, szabotőrök, bombák elhelyezésében jártas felderítők lesznek belőlük” –jelentette ki Kjuppers.

A Daily Mail korábban olyan írást publikált, amelyben az Azov zászlóalj Kijev mellett egy hasonló rendeltetésű kiképzőközpontot nyitott, ahol már 6 éves gyerekeket is tűzfegyverekkel való gyilkolásra tanítanak.