Magyar furgonban találtak menekülteket Csehországban


Hat nő és hat gyermek is utazott abban a kisteherautóban, amit egy útellenőrzés során tartóztattak fel Csehországban. A furgon sofőrje elmenekült a helyszínről, ellene bűncselekmény gyanúja miatt vizsgálatot indítottak.

Magyar rendszámú furgont 48 menekülttel a rakodóterében tartóztatott fel pénteken délelőtt a rendőrség a nyugat-csehországi D5-ös autópályán – közölte Jana Tomková cseh rendőrségi szóvivő. Nyilatkozata szerint nagy valószínűséggel szíriai, iraki és afganisztáni menekültekről van szó, akik között hat nő és hat gyermek is volt. “Autóbuszt küldtünk a helyszínre, amely az idegenrendészet egyik épületébe szállítja a menekülteket. Miután tolmácsokat biztosítunk, megpróbáljuk megállapítani identitásukat, állampolgárságukat, s a kihallgatási jegyzőkönyvek felvétele után a törvény szerint fogjuk kezelni őket” – jelentette ki Tomková. Megjegyezte: ez annyit jelent, hogy menekülttáborokba szállítjuk őket. A magyar rendszámú furgont a Prágát a német határon fekvő Rozvadovval összekötő D5-ös autópálya 85. kilométerénél ellenőrizte a rendőrség.

Rövid időn belül ez már a második csehek által feltartóztatott magyar rendszámú teherkocsi, amely menekülteket szállított Németország irányába. Július 31-én szintén a D5-ös autópályán egy magyar kamionban 76 külföldi állampolgárt talált a cseh rendőrség. A magyar kamion sofőrje és kísérője ellen büntetőeljárást indítottak a cseh hatóságok.

mti