Közvélemény: a megkérdezettek 61,8 százaléka elengedné Donbászt


Az ukrán közvélemények annyira elege van a háborúból, hogy lemondott a felkelők kezén lévő délkelet-ukrajnai területről. Egy befolyásos politikus és egy közgazdász szakértő érveket is szolgáltat a térség átengedéséhez.
Nagyon úgy tűnik, hogy az ukrán lakosság ma már úgy véli: meg kell szabadulni azoktól a délkelet-ukrajnai területektől, a Donbász néven ismert résztől, amelyet a felkelők tartanak ellenőrzésük alatt – írja Alexander J. Motyl, a washingtoni World Affairs internetes portál szerzőjére hivatkozva a Napi.hu portál. Az országban járva egyre több bizonyítékát tapasztalta ennek. Egy évvel ezelőtt hallani sem akartak az emberek erről a lehetőségről, ám ennek vége.

A Luganszk és Donyeck városok körüli régiókra úgy tekintenek az ukránok, hogy azokat gyakorlatilag immáron Oroszországhoz tartoznak. A legutolsó közvélemény-kutatás májusban készült ezzel kapcsolatban. Eszerint a megkérdezettek 61,8 százaléka hajlik arra, hogy feladják az elfoglalt területeket cserébe azért, hogy végre békében élhessen az ország. Csak 22,9 százalékuk támogatta a katonai akciók folytatását a terület teljes felszabadításáig. A Krím félszigettel kapcsolatban nem tettek fel kérdéseket ebben a felmérésben.

Az ukránoknak elegük van a felkelőkből és a támogatóikból, akik a területeken laknak. Motyl úgy véli, nem túloz, ha azt mondja: azok az ukránok, akikkel beszélt, semmilyen közösséget nem éreznek az oroszokhoz húzó honfitársaikkal. És ez nem minden. Nemrégiben két tekintélyes közszereplő is világossá tette: el kell engedni a leszakított régiót. Egyikük Volodimir Lanovij liberális közgazdász, aki 1992-ben gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes volt. Lanovijhoz csatlakozott egy igazi tekintély, az Ukrajna függetlenné válását a Szovjetunió felbomlása után, 1991-ben levezénylő Leonyid Kravcsuk volt államfő. Hoznunk kell egy fontos döntést – fejtegette. Ki kell nyilvánítanunk, hogy a luganszki és donyecki területeket Ukrajna többi részétől elválasztó demarkációs vonal valójában az enklávékat leválasztó határvonal.

Politikai döntés született?

A kérdés legfeljebb az lehet, hogy a megszólalók koordinálták-e nyilvános szereplésüket vagy sem. (Lanovij volt Kravkucs gazdasági minisztere.) Hogy megjegyzéseik csupán saját véleményüket tükrözik-e vagy a hatalmon lévő elit egy része, esetleg kifejezetten kormány tudtával szólaltak meg, hogy teszteljék a közvéleményt a Krímmel és Dombasszal kapcsolatban. Akár tesztről van szó, akár egy jövendő politika előhangjait hallottuk, a World Affairs cikkírója szerint biztos, hogy a Donbasz enklávé sorsa Ukrajnán belül megpecsételődött – olvasható a Napi.hu cikkében.