Százak törték át a kerítést Röszkénél


A migránsok átvágták a drótot vagy ruhákat, hálózsákokat dobtak át rajta, ezzel fedve be a pengéket, de olyan is volt, aki átmászott alatta. Az M1 szerint több százan voltak.

Ismét megrongálták a gyorstelepítésű drótakadályt (GYODA) a szerb határon a migránsok – a köztévé tudósítója szerint. A síneken gyalogolva pedig egyszerűen csak átsétálnak a határon, mert itt nincs kifeszítve drótakadály. A rendőrök egész napos ügyeletet tartanak, és egy gyűjtőpontra irányítják őket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság pedig huszonöt nyomozót vezényelt Csongrád megyébe, hogy segítsék az ottaniak munkáját, főként a határőrizet tekintetében. Az ORFK szóvivője közölte, az odairányítottak főként embercsempészés és jogellenes tartózkodás elősegítése miatt indított eljárásokban vesznek majd részt.
Özönlenek

A migránsok másfél kilométeres sorban vonulnak a síneken, rendőrök és polgárőrök próbálják terelni őket. Szegedet még nem érték el, legutóbbi becslések szerint négy-ötszázan lehetnek – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója. A határnál egyébként 5-6 készenléti rendőr szemlélte tehetetlenül, ahogy a migránsok beözönlöttek, Szeged előtt próbálhatják majd autókkal útjukat állni. Ők a tudósító szerint nem a Macedóniában rendőröknek eső migránsok lehetnek, hanem inkább azok, akik Szerbiából a határzár végleges felállítása előtt próbálnak meg az EU területére jutni. Erőszakos viselkedést a tudósító nem tapasztalt, de a terelgetés is óriási munka lesz.
Jönnek a határvadászok: Pintér Sándor belügyminiszter eközben jóváhagyta Papp Károly országos rendőrfőkapitány elgondolását a határvadász egységek felállításáról, és felkérte, hogy intézkedjen a szakmai, logisztikai feladatok részletes kidolgozásáról – közölte a Belügyminisztérium. Hétfő reggel 8 óráig mintegy 130 379 menedékjog iránti kérelmet rögzítettek.

MNO