Emelkedik a minimálbér és a -nyugdíj


Szeptember elsejétől megemelik Ukrajnában a minimálbért, a minimális nyugdíjat, a tanárok, orvosok, ápolónők fizetését. Kicsivel többet kapnak majd a felsőoktatási intézmények diákjai is.

Az alapvető szociális normák módosítását Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök jelentette be. Eredetileg december elsejétől indexálták volna ezeket a jövedelmeket, de most a kormány előrehozta ezt három hónappal. Nem nehéz kitalálni, hogy miért… Közelegnek a helyhatósági választások.

Nézzük az emelések összegét. A minimálbér az eddigi 1218 hrivnyáról 1378-ra nő. Az öregségi nyugdíj szeptembertől nem lehet kevesebb 1074 hrivnyánál. A valóban csak „minimális” emelés 7,5 millió nyugdíjast érint.

A pedagógusok minősítési kategóriától függően 474 és 605 hrivnya közötti összeggel vihetnek többet haza. A családorvosok illetménye 453 hrivnyával emelkedik, az ápolónőké pedig 304 hrivnyával. A művelődési szféra dolgozói, beleértve a könyvtárosokat is, 348 hrivnya pluszra számíthatnak.

Az I-II. kategóriájú felsőfokú tanintézmények ösztöndíjas hallgatói 112 hrivnya plusz pénzt kapnak, a III-IV. akkreditációjú főiskolák, egyetemek diákjai kevesebbet, 95-öt.

Az egyedülálló anyák is jól járnak, a körülményektől függően 350–727 hrivnya közötti emelésre számíthatnak.