Semmit sem érzünk meg a bér- és nyugdíjemelésből


A kormány gondoskodik arról, nehogy valami pozitívumot is megérezzenek az emberek a szeptember elsejétől életbe lépő minimálbér és –nyugdíj emelésből. Az alapvető szociális juttatások minimális növelésével párhuzamosan holnaptól emelkedik a villamos energia ára. Többe fog kerülni a vodka, a konyak és a bor is.

Szeptember elsejétől a jelenlegi 36,6 kopijkáról 45,6 kopijkára nő az áram kilowattonkénti ára. Ám ha valakinek a havi fogyasztása meghaladja a 100 kw-ot, 78,9 kopijkát kell azon felül fizetnie, eddig 63-at kellett. A legkevésbé az áramot pazarlók tarifája nő, 600 kw felett 1 hrivnya 48 kopijkát kell téríteni (1,40 volt).

Átlagosan 25 százalékos emelkedésről van szó, miközben a bérek, nyugdíjak, ösztöndíjak és más illetmények ennél jócskán kisebb mértékben nőnek csak. Utoljára idén áprilisban volt villanyáram díjemelés. A legközelebbi 2016 márciusában várható. Akkor az első kategóriában 57 kopijka, a középsőben 99, míg a harmadikban 1,56 lesz az új tarifa. A cél 1 hrivnya 23 kopijkára emelni a villany átlagárát, ezt 2017 tavaszára szeretné elérni a kormány.
Emellett harmadával nőhet a vodka, a konyak és a borok ára. Ezentúl 55 hrivnya alatt biztosan nem lehet majd egy palack vodkát vásárolni.