Az EBESZ szerint még nincs igazi tűzszünet


Az EBESZ ukrajnai megfigyelői kedden több mint 30 robbanást észleltek a donyecki repülőtér környékén. A Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló kontaktcsoport augusztus 26-i minszki találkozóján született megállapodás arról, hogy szeptember 1-jén a szemben álló felek beszüntetik a harcokat.

Hug megjegyezte, hogy a nemzetközi misszió jelenleg még nem tudja, miféle robbanások voltak a donyecki repülőtérnél, és azt sem, melyik oldal a felelős értük. Kiemelte ugyanakkor, hogy a helyzet a korábbihoz képest sokkal nyugodtabbá vált a konfliktus térségében.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szerda reggeli közleményében szintén arról számolt be, hogy a felkelők a tanév első napján mindössze ötször sértették meg a tűszünetet, estére gyakorlatilag leálltak a támadásokkal, s az egész fronton nyugalom volt. Éjféltől szerda reggel hat óráig is csak egyszer nyitottak tüzet.

Luganszktól északra, az ukrán ellenőrzésű Scsasztya település közelében ismeretlenek tűz alá vették az állami pénzügyőrség csempészetellenes járőrcsoportját, aminek következtében meghalt egy pénzügyőr és egy önkéntes, továbbá megsebesült három deszantos katona és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egy tagja – erősítette meg a Luganszk megyei kormányzóság. A csoportban dolgozó egyik önkéntes a Facebook-on azt írta, hogy a támadók előbb két gránátot dobtak feléjük, majd lőfegyverekkel nyitottak tüzet. A csapat védelmi állásba helyezkedett, amíg nem érkezett meg az erősítés.

“Az arcátlan orosz agresszió nemcsak Ukrajnát, hanem az egész civilizált világ biztonságát és stabilitását fenyegeti” – figyelmeztetett ismét Petro Porosenko ukrán elnök szerdán, a második világháború ázsiai hadszíntéren való befejezésének 70-ik évfordulója alkalmából intézett üzenetében, amelyet az államfő hivatalos honlapján tettek közzé. Porosenko felszólította “a szabad világ népeit”, hogy egységesen lépjenek fel az Ukrajna elleni orosz agresszióval szemben.

mti