EU: még fél évig érvényben lesz az orosz feketelista


Az EU ma (szeptember 2-án) várhatóan újabb hat hónappal meghosszabbítja az orosz és ukrán személyek és cégek elleni embargóját – írja az Euobserver.com-ra hivatkozva a Napi.hu.

A hosszabbítás értelmében 2016 márciusáig – amikor is újra felülvizsgálják az intézkedéseket – mintegy 150 személy és 37 vállalat vagyonelemei maradnak befagyasztva, illetve a magánszemélyek esetében marad fenn a beutazási tilalom. A több ütemben bevezetett, 2014 áprilisa óta hatályba lépett tilalom az orosz hatóságokhoz és a Krím elcsatolásában szerepet játszó oroszbarát ukrán vezetéshez köthető magánszemélyeket és vállalatokat érint.

Az intézkedések párhuzamosan futnak az orosz bank-, energiaszektort és a fegyveripart érintő intézkedésekkel, amelyeket júniusban jövő év január végig hosszabbítottak meg.

A kitiltott személyek között szerepel Igor Szecsin és Vlagyiszlav Szurkov, Vlagyimir Putyin tanácsadói, valamint Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, továbbá orosz parlamenti képviselők. Emellett a feketelistán van még a Krím miniszterelnöke Szergej Akszionov és a csecsen vezető, Ramzan Kadirov.