Az ENSZ-főbiztos 200 ezer menekült befogadását várja az EU-tól


António Guterres szerint mindezt a minden tagország számára kötelező érvényű áttelepítési (relokációs) program keretében kellene megoldani. Az ENSZ menekültügyi főbiztosának – Magyarországot név szerint is említő – állásfoglalását pár órával az európai migránsválságnak szentelt uniós külügyminiszteri tanácskozás előtt publikálta.

A főbiztos felhívta a figyelmet arra, hogy az idén eddig több mint 300 ezer ember próbált meg élete kockáztatásával átkelni a Földközi-tengeren, hogy eljusson Európába, és 2600 ember nem élte túl a veszélyes utat. Tengerbe veszett az a hároméves szíriai kisfiú, Aylan Kurdi is, akinek a holttestét szerdán mosta a partra a víz a törökországi Bodrum-félszigeten. A fényképe bejárta a világsajtót, és hatalmas visszhangot keltett.
Guterres szerint Európa nem volt képes hatékony közös választ adni a válságra, de nincs más lehetősége, mozgósítania kell minden erejét. „Hogy kezelni tudjuk ezt a tarthatatlan helyzetet, szem előtt kell tartanunk több alapvető dolgot: ez elsősorban menekültválság, nem csupán egyszerű migrációs jelenség. Az olyan válságövezetekből, mint Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból Görögországba érkezők túlnyomó többsége egyszerűen életét menti” – írja Guterres, aki szerint maradéktalanul tiszteletben kell tartani az emberi jogaikat és méltóságukat.
„Az EU-nak késznek kell lennie arra, hogy az érintett kormányok – jobbára Görögország és Magyarország, illetve Olaszország is – beleegyezésével és támogatásával hozzon létre azonnali és megfelelő sürgősségi befogadó, ellátó és regisztrációs kapacitást” – írja Guterres, aki szerint az Európai Bizottságnak ennek érdekében mozgósítania kell az unió menedékjogi, migrációs és polgári védelmi ügynökségeit és eljárásait, és az UNHCR is kész arra, hogy fokozza erőfeszítéseit.

vs.hu