Bécsből autókonvoj indult a menekültekért


Elindult az autókonvoj Bécsből, a Praterplatznál lévő parkolóból több mint százharminc autó gördült ki vasárnap délelőtt, hogy a menedékkérőket Magyarországról Ausztriába átszállítsák. A Keleti pályaudvarnál normalizálódni látszik a helyzet, nincsenek nagyobb fennakadások a közlekedésben. Vasárnap hajnal óta már több vonat elindult a Hegyeshalomra, a szerelvényeken szinte kizárólag menekültek utaztak.

Az osztrákok azt közölték: tizenegyezer Magyarország felől érkező menekültet szállított Németországba az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) szombaton. Röszkén új idegenrendészeti előállító nyílt, ide kísérik be az elfogott határsértőket.

A tájékoztatás szerint a Bécsből a migránsokért elindult konvoj első állomása Miklóshalma (Nickelsdorf) lesz, ahol a dublini rendelet ellen tartanak rövid tiltakozó akciót. Várhatóan Budapestig nem mennek el, az útközben vándorló migránsokat felveszik és az osztrák fővárosba szállítják, az autók akár többször is fordulnak. A menetet az osztrák-magyar határig az osztrák rendőrség biztosítja, a menet indulásakor nyolc rendőrségi autó volt a környéken. A járművek, közöttük több egyterű és furgon tele voltak adománnyal, ablakaikra Refugees welcome! (Üdvözöljük a menekülteket!) feliratú papírokat ragasztottak

Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a migránsok Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben.

mti