Csak reggel nyolcig ezer embert fogtak el a magyar határon


Hétfőn reggel 8 óráig 999 illegális bevándorlót fogtak el, velük együtt 167 740-re nőtt idén a tiltott határátlépést elkövetők száma.

Reggel 8 óráig 999 illegális bevándorlót fogtak el hétfőn, velük együtt 167 740-re nőtt idén a tiltott határátlépést elkövetők száma – mondta a rendőrség sajtótájékoztatóján Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője. Az ezredes közölte: embercsempészet miatt öt főt fogtak el; idén eddig 943 ember ellen indult eljárás.

A Nyugati pályaudvarnál 50, a Keleti pályaudvarnál 160 illegális bevándorló van – mondta. Hozzátette: az autópályákon és a vasúti pályákon nincs fennakadás, a közlekedés biztosított. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese ismertette: idén eddig 155 443 menedékjogi kérelmet regisztráltak munkatársaik, ebből vasárnap 2204 kérelmet rögzítettek, hétfő reggel 6 óráig pedig 453-at. A befogadóállomásokon 3525 fő tartózkodik.

Beszámolt arról is, hogy vasárnap este két fiatal osztrák nő bemászott a Vámosszabadi befogadóállomás területére és a körletekhez ment, őket kikísérték az intézmény területéről és átadták a rendőröknek. Hozzáfűzte: nem tudják, hogy a két nőnek mi volt a célja.

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a vasárnapi osztrák autókonvoj tagjai ellen indult-e bármilyen eljárás, intézkedtek-e velük szemben, azt mondta: a vasárnapi ellenőrzések során bűncselekményre utaló tény nem jutott a hatóságok tudomására.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a hírek szerint a röszkei gyűjtőpont megtelt, Balázs László azt mondta: a gyűjtőpontokra a beszállítás folyamatos és biztosított.

mti