Times: súlyos hiba a migránsok befogadása


Súlyos hibának nevezi a The Times szemleírója az Európába érkező menekültek befogadását.Melanie Phillips a tekintélyes konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásának véleményrovatában közölt öthasábos cikkében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnököt már “nácinak” is bélyegezték a menekültek befogadásával kapcsolatos álláspontja miatt, ám éppen az ilyen megbélyegzésekkel lehet elérni, hogy Európában a fasizmus realitássá váljék.

Ha ugyanis a “liberális uralkodó osztály” nácinak bélyegez mindenkit, aki kultúráját akarja megvédeni, azzal az embereket az igazi rasszisták és fasiszták karjaiba hajtja. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője ki fogja aknázni a jelenlegi folyamatok táplálta dühöt, csakúgy, mint Magyarországon “az ultranacionalista Jobbik”, Görögországban az Arany Hajnal, vagy Belgiumban a Vlaams Belang – olvasható a The Times kommentárjában.

A szemleíró szerint a válság mibenlétének megjelölése is hibás. Nem humanitárius menekültválságról, hanem politikai migránsválságról van szó, hatalmas, példátlan méretű népvándorlásról a fejlődő térségből a fejlett világ felé, amely elöntéssel fenyegeti Európát.

Közben  a Jobbik elnöke szerdán Pécsett, pártjának a bevándorlók letelepülése ellen a város Széchenyi terére szervezett tüntetést megelőző sajtótájékoztatón úgy vélte, “a kerítésre épített kormányzati propaganda összeomlott”, a kormány az elmúlt hónapokban tett ígéretei és magabiztos kommunikációja ellenére nem tudta és nem tudja megoldani a krízist. Kormányválság alakult ki Magyarországon a bevándorlással összefüggő kritikus helyzetben – jelentette ki.

Vona Gábor azt mondta: a probléma súlyosságát mutatja, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter néhány nappal azután mondott le, hogy az Országgyűlés döntött a honvédség határra vezényléséről.  A kormány nem ura a helyzetnek, holott arra lenne szükség, hogy mind a honvédségnek, mind a magyar politikának erős, egyértelmű felhatalmazása legyen a krízis kezelésére – fogalmazott.

A pártelnök szerint Magyarország identitásának, a magyar etnikum és a keresztény kulturális közeg dominanciájának megőrzése érdekében egy elfogadható megoldás van: az országhatár érdemi lezárása. “A már itt lévő migránsok esetében a regisztráció felfüggesztését javasolja a Jobbik” – tette hozzá.

mti nyomán