Tragédia a mekkai nagymecsetben – Egy daru dőlt a hívőkre – 87 halott


Legalább 87 ember meghalt, amikor a viharos szél miatt leomlott egy daru a mekkai nagymecsetben pénteken – közölték az al-Ihbaríja televízió, amely szerint a szerencsétlenségnek 187 ember sérültje van.

A burkolat restaurálásához és a mecset bővítéséhez használt daru a mennyezetet átszakítva omlott az épület belsejébe. A mecset alapterületét 400 ezer négyzetméteresre kívánják növelni, így egyszerre 2,2 millió zarándok befogadására lenne alkalmas. Az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint a szerencsétlenséget a heves viharok okozták. Az elmúlt napokban pusztító homokviharok tomboltak Szaúd-Arábia nyugati részén.

A közösségi médiában közzétett fényképeken véres ruhájú zarándokokat és a daru roncsait lehetett látni.
Mekka az iszlám első számú szent városa. Az egész világból érkeznek zarándokok Mekkába a szeptemberi zarándoklat, a hádzs alkalmából. Tavaly a mecset bővítési munkálatai miatt korlátozták a látogatók számát a zarándoklat idején.

Az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség jelentése szerint közel 800 ezer zarándok érkezett már meg a mintegy tíz nap múlva kezdődő hádzsra.

A zarándoklatok idején korábban számos tömegszerencsétlenség történt Mekkában. 2006-ban több száz zarándokot tapostak halálra. A szaúdi hatóságok azóta hatalmas összegeket fordítottak a zarándoklat fő színhelyeinek kibővítésére és a város közlekedésének javítására a további szerencsétlenségek elkerülése érdekében.

mti