A DNR a kijevi tiltakozás ellenére is választani fog


Fontos hír látott ma napvilágot Donyeckben. Alekszandr Zaharcsenko aláírta az október 18-ra kiírt helyhatósági választások megszervezésére utasító rendeletet. A szavazás a DNR szerény anyagi helyzete miatt több fázisban fog történni – írja a Vesztyi.

Az első fázisban a városi és kerületi elöljárókat választják meg, ez október 18-án történik, és a minszki egyezményekkel szigorú összhangban kerül megrendezésre, dacára annak, hogy Kijevvel nem sikerült az álláspontokat és a választások minden aspektusát egyeztetni.

Denisz Pusilin szerint a választások lebonyolítására vonatkozó legapróbb szempontokat is egyeztetni kívánták Kijevvel, de a Rada elnökének, Grojszmannak küldött levelekre az ukrán kormány nem is válaszolt. Így szeptember 18-án és november 1-jén lesz a két szavazás időpontja. November 1-jén az LNR területén is szavazás lesz, a cél ugyanaz, mint a szomszédos DNR-ben kiírt választások esetében.

„Továbbra is várjuk Kijev reakcióit és azokat a konstruktív lépéseket, amelyeket a minszki egyezmények előírnak. Reméljük, hogy mégis valamilyen módon részt vesznek a választási procedúrában” – jelentette ki Vladiszlav Dejnego, az LNR képviselője.

Az LNR és a DNR a teljes nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi a választásokat, eljöhet bárki, és meggyőződhet azok tisztaságáról. Az EBESZ visszautasítása ellenére az ő képviseletüket is meginvitálták a nagy nap alkalmából, de Thomas Rainer azt válaszolta, hogy csak a Kijev által kiírt október 28-i választásokon vesznek részt a szervezet megfigyelői.

Meghívót kapott John McCain amerikai szenátor is, hiszen ő az egész világon hirdeti a demokrácia lényegét, de az amerikai honatya visszautasította a meghívást. A közeli napokban már az LNR és a DNR területén is készítik elő a választásra kijelölt helyiségeket.