Német katonák Szíriában?


Németország hajlandó katonai erővel fellépni az európai menekültválság egyik legfőbb kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború befejezéséért – közölte Ursula von der Leyen német védelmi miniszter.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap szombati beszámolója szerint Németország készen áll a katonai szerepvállalásra Szíriában, ha előbb sikerül politikai megállapodásra jutni arról, hogy miként kell stabilizálni az országot, és az ENSZ felhatalmazást ad a küldetésre – mondta a miniszter egy berlini konferencián. Kiemelte: elsőként a nemzetközi közösségben diplomáciai úton ki kell alakítani a politikai minimálkonszenzust, vagyis egyetértésre kell jutni abban, hogy a konfliktus mely résztvevői ellen kell harcolni, és kiket kell támogatni.

Máskülönben egy katonai stabilizációs küldetés biztosan a konfliktus szereplőinek kereszttüzébe kerül – mutatott rá. Amennyiben viszont sikerül az ENSZ elveinek megfelelő, közös álláspontot kidolgozni, további lépések is következhetnek, és Németország nem maradna ki ezekből – mondta Ursula von der Leyen. A szíriai menekültek befogadása “nemes feladat Németországnak” – tette hozzá a védelmi miniszter a FAZ beszámolója szerint. Hangsúlyozta, hogy szerinte az Európai Unió a “tények kényszerítő ereje” révén közös megoldásokat talál majd a menekültválságra.

Von der Leyen pénteki beszéde változást jelez a német kormány álláspontjában. Németország ugyan csatlakozott a Szíriában is mind inkább előrenyomuló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi szövetséghez – és kiképzőkkel, harci felszereléssel és fegyverrel is támogatja az IÁ ellen harcoló észak-iraki kurdokat -, de eddig elzárkózott a szíriai katonai szerepvállalástól.

A védelmi miniszter még szerdán is azt mondta, hogy “elméletileg, abban az általunk nem kívánt esetben, ha csapatok vonulnának be , mindig csak olyanokat találnának el, akiket nem kéne, az egymással harcoló csoportok százainak malomkövei közé kerülnének, és több kárt tennének, mint amennyire hozzájárulnának a rendezéshez.

mti