Porosenko nemet mondott


Elutasította az első lakossági elektronikus petíciót az ukrán államfő. Petro Porosenko hivatala nemrég egy eléggé szokatlan újítással állt elő. Az a lényeg, hogy az államfő hivatalos oldalán bárki előállhat egy javaslattal, kezdeményezéssel. Amennyiben az így megfogalmazott petíció három hónap leforgása alatt összegyűjt legalább 25 ezer támogatót, az elnök foglalkozni fog a témával.

Az első ilyen kezdeményezés Porosenko irányába, ami elérte a 25 ezer igenlést, az volt, hogy vezessék be Ukrajnában a szabad fegyverviselés jogát. Az államfő most megszólalt ennek kapcsán. Elmagyarázta, hogy szociológiai felmérések szerint az ukrán lakosság 82 százaléka elutasítja a fegyverhasználat megkönnyítését, és csupán 11 százalék támogatja azt. Ő a nagyobbik táborral ért egyet, ezért nem tesz erre irányuló lépéseket. Helyette a közbiztonság javításán kell dolgozni, szögezte el.

Az államfő hamarosan vélhetően egy másik ügyben is kénytelen lesz megszólalni. Szintén meghaladta a 25 ezer támogatót az a petíció, amely szerint könnyítsen a külföldi autók behozatalán. Konkrétan azt kérik tőle, törölje el a vámilletéket és az ilyen járművekre kivetett jövedéki adót.