Megjött az amerikai válasz az oroszok szíriai légicsapásaira


John Kerry amerikai külügyminiszter orosz kollégájánál, Szergej Lavrovnál tiltakozott a Szíriában szerdán megindított orosz légicsapások ellen – közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes az AFP francia hírügynökséggel.

Kerry az ENSZ-közgyűlés általános vitájának keretében beszélt az orosz külügyminiszterrel – közölte az AFP. A név nélkül idézett magas rangú tisztségviselő arról számolt be, hogy az amerikai diplomácia vezetője kontraproduktívnak nevezte az orosz légicsapásokat.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő elmondta, az oroszok előre tájékoztatták az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét, hogy légicsapásokat kezdenek Szíriában, valamint azt kérték, hogy az amerikai hadsereg repülőgépei kerüljék el Szíria légterét a légicsapások idején.

Közben a felkelők kezén lévő közép-szíriai Homsz tartomány lakói eddig nem látott pusztításról számoltak be azután, hogy az orosz légierő gépei – Damaszkusz kérésére – végrehajtották első bevetéseiket a polgárháború sújtotta közel-keleti országban. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint húsz felszállást hajtottak végre szerdán, “nyolc, az Iszlám Államhoz tartozó célpontra” mérve csapást, köztük a terrorszervezet egy hegyvidéki parancsnoki posztja ellen, amelyet teljesen leromboltak. A polgári létesítményeket és környéküket nem érte támadás – derült ki a szaktárca tájékoztatásából.

mti/karpathir