Megszűnik a rendőrség: jön az új struktúra és egyenruha


November 7-e piros betűs nap lesz a naptárban, de jure megszűnik létezni a rendőrség, ezeket a funkciókat országosan a Nemzeti Polícia veszi át – írta Facebook-oldalán Arszen Avakov belügyminiszter.

Az átállás előreláthatóan hat hónapot vehet igénybe. A rendőrségtől senki nem kerül majd automatikusan a Polícia kötelékébe. Írásbeli teszten, személyes elbeszélgetésen vesznek részt a rendőrök, a teljes 150 ezres állományt átvilágítjuk. Azoknak nincs félnivalója, akik hajlandóak őszintén szolgálni. Nem egy egyszerű időszak elé nézünk, viszont úgy vélem megbírózunk a feladattal – olvasható a miniszter közösségi oldalán.
Avakov bejegyzéséből kiderül, hogy a rendőrség nem csak struktúrájában fog megváltozni, hanem új egyenruhát is kapnak. Új formát, munkahelyi feladatokat és kiemelt bérezést csak azok kapnak majd, akik megfeleltek az alkalmassági vizsgán. Az új rendőrség egyenruhája nagyban hasonlít majd a járőrszolgálatéhoz.

A szaktárca vezetője arra is rámutatott, hogy az átállás nem egyik napról a másikra történik majd. Valószínű, hogy november 7-e után is lesznek olyanok, akik még a régi egyenruhában teljesítenek majd szolgálatot. Olyan rendőrök és egységek, akik még nem estek át a strukturális átalakításon vagy tart az átvilágításuk.