Az oroszok készek együttműködni az amerikaiakkal és a szír ellenzékkel is


Oroszország kész együttműködni a Szíriai Szabad Hadsereggel (SZSZH), akárcsak minden más, terrorista módszereket elutasító ellenzéki csoporttal Szíriában, és igényt tartana arra is, hogy az amerikaiak által vezetett koalícióval összehangolja tevékenységét a közös hadműveletek terén is – mondta hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője sajtóértekezletén hangsúlyozta: országa a szíriai hadsereg támogatásán túl kész az együttműködésre minden „hazafias” ellenzéki erővel, amely nem alkalmaz terrorista módszereket. Konkrétan is utalt az SZSZH-ra, amelyet – mint jelezte – Moszkva nem csupán a terroristaellenes akciókba akarja bevonni, hanem a későbbi politikai folyamatok előkészítésébe is.

Bírálta azokat az országokat, amelyek a „múltban engedtek annak a csábításnak, hogy elkényeztessék a szélsőségeseket pusztán bizonyos geopolitikai meggondolásokból, elsősorban az egyik vagy a másik országban uralkodó kényelmetlen rendszerek leváltása céljából”. „Tették ezt abban a reményben, hogy az első időszakban még támogatják ugyan a szélsőségeseket, később viszont, amikor a rendszerváltás megtörténik, majd leszámolnak velük” – fejtette ki a külügyminiszter. Szerinte ez a fajta magatartás káoszhoz vezetett, szította a szélsőséges erőszakot, a terrorizmust, s ez vezetett az al-Kaida és az Iszlám Állam létrejöttéhez.

Lavrov elmondta: az amerikai és a Perzsa-öböl menti kollégákkal a terrorizmus elleni küzdelem témájában folytatott beszélgetésekből maga is úgy érezte, hogy ez utóbbiak a korábbinál jobban megértik ma már, hogyan kell a terrorizmussal szemben fellépni.

Moszkva kétségtelenül érdekelt abban, hogy az amerikaiak vezette koalíció és az orosz fegyveres erők összehangolják tevékenységüket Szíriában a véletlen incidensek elkerülése érdekében – mondta Lavrov, aki azonban hiányolta a konkrét hadműveletek terén is megvalósítandó „munkamegosztást”. Az effajta együttműködésre – mint mondta – az amerikaiak által vezetett koalíció „még nem áll készen”.

Kitért az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mai helyzetére is. Utalt Lamberto Zanniernek, a szervezet főtitkárának hétfői – moszkvai tárgyalásaik előtt elhangzott – kijelentésére, miszerint a jelenlegi geopolitikai helyzet súlyos politikai megosztottságot okozott az EBESZ-en belül. Lavrov úgy vélekedett, hogy az EBESZ működésének hiányzik a jogi alapja, például szervezeti szabályzata sincs. „Szervezetnek nevezi magát, valójában azonban nem az”, emiatt gyenge, lagymatag – fűzte hozzá.

mti