Második Testvércsalád-találkozó


Második alkalommal rendezi meg a Családháló.hu október végén a Testvércsalád-találkozót, ahol a Kárpátalján élő magyarok találkozhatnak anyaországi családokkal és alakíthatnak ki hosszú távú kapcsolatot vagy akár barátságot – olvasható a Magyar Idők cikkében.

A másfél évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezés céljáról Gyarmati Orsolya, a Családháló.hu szóvivője lapunknak elmondta: Kárpátalján mintegy 150 ezer fős magyarság él, akikről aránytalanul kevés szó esik. – Az ő életükről viszonylag keveset tudnak az anyaországiak. Nehéz körülmények között élnek, amin csak ront az ukrán válság.

Szeretnénk, ha pártfogó családokon keresztül lelki és némi anyagi megerősítést nyerhetnének, érezhessenek egy határokon átnyúló törődést – fejtette ki a szervezet szóvivője. Mint fogalmazott, a négynapos találkozó az idén jelentkező kárpátaljai és anyaországi testvércsaládok első találkozási lehetősége. – Tíz-tíz család jelentkezett idén, amelyeket a gyermekek életkora, a család érdeklődési köre és más jellemzők alapján párosítottunk. Ez alatt a pár nap alatt a testvércsaládok jobban megismerhetik egymás életét, mindennapjait, és reményeink szerint életre szóló barátságok alakulnak ki – tette hozzá Gyarmati Orsolya.

A tavalyi találkozó tapasztalatait illetően a szóvivő elmondta: a legtöbb családnál megmaradt az élő kapcsolat, olyannyira, hogy a családok többször találkoztak azóta, ünnepekkor gondolnak egymásra, felköszöntik egymást születés- és névnapokon, karácsonykor pedig ajándékot is küldenek.