Ku-Klux-Klán maszkok és náci karlendítések a kijevi felvonuláson


Ukrajnában egy új nemzeti ünnepet vezettek be, Ukrajna Védelmezőjének Napját a február 23-i állami ünnep helyett, amit minden posztszovjet köztársaságban a hadsereg napjaként ünnepeltek – közli a Vesztyi.

Nem véletlenül esett a választás október 14-re, hisz ezen napon hozták létre az UPA-t, Ukrajna Felkelő Hadseregét, amely a második világháború idején és után, Ukrajna függetlenségéért harcolt. Az új ünnepet országszerte megünnepelték. Kijev utcáin felvonulást tartottak, ahol a nacionalista Szvoboda és Jobb Szektor is részt vett. A kezükben olyan plakátokat tartottak, hogy Bandera – a mi hősünk. A felvonulás résztvevői követelték Oleszja Buzina, a meggyilkolt ukrán újságíró gyilkossággal vádolt elkövetőjének, a letartóztatott Andrej Medvegyko, és az augusztus 31-i rendbontás után letartóztatott Jurij Szirotyuk elengedését. A felvonulás résztvevőinek egy Provokator nevű újságot is osztogattak. Olyan cikkeket tartalmaz, hogy kinek állhatott érdekében a parlament előtti merénylet, Porosenkónak miért van szükség politikai foglyokra, hogy éljék túl a börtönöket stb. A felvonulás közben egy robbanás is hallatszott, de a rendőrök szerint ez csak egy petárda volt. Az Interneten több fénykép is megjelent a felvonulásról, és egyeseken azt látni, hogy néhányan vadászkésekkel mentek ünnepelni.

Makszim Kudimec fényképész egy olyan fotót is megosztott a közösségi oldalán, ahol az egyik felvonul Ku-Klux-Klános maszkban vonult fel és egyesek nácik módjára emelték fel a kezüket. Így vonultak Kijevben az ukrán hősök ünnepelve Ukrajna új nemzeti ünnepét.