Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna fizesse vissza tartozását


Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna fizesse vissza a decemberben lejáró 3 milliárd dolláros orosz hitelt, vagy jelentsen fizetésképtelenséget. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján megismételte, hogy az orosz hatóságok álláspontja változatlan a 3 milliárd dolláros hitel ügyében. Ez nem kereskedelmi hitel, a pénzt az orosz kormány nyújtotta az ukrán kormánynak, tehát az ukrán állam adóssága – mutatott rá Peszkov, hangsúlyozva, hogy Oroszországnak nem áll szándékában átütemezni az ukrán adósságot, és azt reméli, hogy decemberben Ukrajna teljes egészében törleszti a 3 milliárd dollárt.

A szóvivő arra reagált, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök ultimátumot adott Oroszországnak a hitel ügyében. Jacenyuk közölte, hogy Kijev kész jogi útra terelni a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics volt államfő által felvett hitel ügyét, ha Oroszország nem hajlandó csatlakozni a többi hitelező által szerdán elfogadott egyezséghez.

Ha a Nemzetközi Valutaalap állami hitelnek minősíti a hárommilliárdos orosz kölcsönt, akkor az érvényes szabályok alapján nem folytathatja Ukrajna támogatását, ha az ország nem törleszt időben, azaz fizetésképtelenné válik. Ha azonban a kereskedelmi hitel kategóriájába sorolja az orosz kölcsönt, akkor nem kell felfüggeszteni a hitelprogramot a fizetésképtelenség esetében sem.

mti