Ungváron november 15-én lesz a második kör


November 15-én, vasárnap tartják a polgármester-választások második fordulóját ott, ahol az első körben nem sikerül megválasztani az új városvezetőket – adta hírül a Központi Választási Bizottság (CVK).

Mihail Ohendovszkij, a CVK elnöke tudatta, azokban a városokban, melyek lakossága meghaladja a 90 ezret, csak úgy lehet valaki már az első kör után polgármester, ha megszerzi a leadott voksok abszolút többségét, azaz 50 százalékát plusz egy szavazatot. Ukrajnában 35 olyan város van, ahol e szabályok szerint zajlik majd a választás.

Kárpátalján ez az újítás csak Ungvárra vonatkozik. A megyeszékhelyen garantáltan 2 fordulós lesz a választás, a jelöltek közül senkinek sincs esélye rögtön besöpörni a voksok abszolút többségét. A legesélyesebb jelöltek: Mihajlo Kacsur (Szolidaritás), Volodimir Csubirko (hivatalosan független, de mindenki Balogáék emberének tartja, őt támogatja a KMKSZ is), Viktor Pogorelov jelenlegi városvezető, Szerhij Ratusnyak (korábban kétszer is volt Ungvár „ura”), Bohdan Andrijiv (Vidrodzsennya), Ivan Volosin (Ukrajnai Európai Párt) és Marija Badida, az adófelügyelőség vezetője.
Az előzetes felmérések szerint minden második szavazásra jogosult ungvári elmegy voksolni október 25-én.