Az Ebesz szerint az ukrajnai helyhatósági választások demokratikusak voltak


Az EBESZ-megfigyelők szerint a vasárnap tartott ukrajnai helyhatósági választások megfeleltek a demokratikus normáknak. Ezzel szemben Ihor Plotnickij, az LNR vezetője kijelentette hétfőn, hogy a választások az EBESZ normáinak megsértése mellett zajlottak, ezért várhatóan az ukrán fél részvétele nélkül bonyolítják le jövőre saját választásaikat.

Tana de Zulueta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) tartozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) elnevezésű, egyebek mellett választási megfigyelésekkel foglalkozó intézmény küldöttségének vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján jól szervezettnek minősítette a helyhatósági választások lebonyolítását, a voksolást megelőző kampányt pedig a demokratikus normáknak megfelelőnek. Felhívta ugyanakkor Kijev figyelmét arra, hogy a választások rendjét szabályozó jogszabályokat még tökéletesítenie kell.
Petro Porosenko ukrán elnök hétfői kommentárjában azt emelte ki, hogy a nemzetközi megfigyelők előzetes értékeléseikben megállapították: a helyhatósági választások alatt állami forrásokat nem használtak fel a választói akarat befolyásolására.

Az OPORA nevű, választási megfigyelésekkel foglalkozó ukrán civil szervezet úgy értékelte, hogy számos nemzetközi normát és ukrán jogszabályt megsértettek a helyhatósági választások alatt. A szervezet koordinátora a fő problémák között sorolta fel azt, hogy az ukrán választási jogszabályok bizonyos fontos procedúrákat nem szabályoznak kellően, ami bizonytalanságokat okozott. Kiemelte, hogy nem megfelelő a szavazólapok védelme, és azt, hogy számos esetben tapasztaltak ismét szavazatvásárlásra utaló jeleket. Mindazonáltal úgy ítélte meg, hogy a választási szabálytalanságok zöme elszigetelt jelenség volt, és alapvetően nem befolyásolta a voksolások eredményét.

A civil szervezet sürgette az ukrán törvényhozást, hogy fogadjon el olyan jogszabályt, amely lehetővé teszi a Mariupol és a Krasznoarmijszk városok szavazópolgárainak az akaratuk kifejezését a helyhatósági választások minden szintjén. A két, Donyeck megyei városban vasárnap meghiúsultak a választások. Az OPORA hangsúlyozta, hogy a hatósági szerveknek alaposan ki kell vizsgálniuk, mi vezetett választások meghiúsulásához az említett két városban.

mti