Potápi: A kárpátaljai magyarság megmutatta, erős közösség, amellyel számolni kell

A kárpátaljai magyar közösség összefogása sikerre vezetett az ukrajnai helyhatósági választásokon – emelte ki a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a témában rendezett konferencián kedden a budapesti Magyarság Házában.

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén rámutatott: a vasárnapi voksolás egy nagyon fontos választás volt. Egy nehéz helyzetben lévő közösség mutatta meg, hogy ha összefog, akkor minden nehézség ellenére is tudja a szavát hallatni és meg tudja mutatni erejét – hangsúlyozta.

Ennek a választásnak ez volt a döntő tétje, minden nehézség ellenére kitartott a kárpátaljai magyar közösség, amely megmutatta, erős közösség, amellyel számolni kell – tette hozzá.

A nemzetpolitikai államtitkár köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a kampányban és azért küzdött, hogy a magyar lista jól szerepeljen.

A mostani helyhatósági választásokon fogott össze először a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, hogy közös jelöltlistát állítson a Kárpátalja megyei tanácsba (közgyűlésbe) és más önkormányzatokba. A voksolás után várhatóan megőrizheti pozícióját Beregszász magyar polgármestere, Babják Zoltán.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke közölte: a választások legfontosabb eredménye az, hogy megmaradt a kárpátaljai magyarság számára a remény. Nem kívánják a nehéz helyzetben sem feladni a küzdelmet a kárpátaljai magyarság megmaradásáért – mondta, és kiemelte az “erős, őszinte magyarországi támogatást”, az oktatási-nevelési támogatást, a tanárok segítését és az önkormányzatok közötti együttműködést.

Nem vesztette el az ottani magyarság a racionális gondolkodását sem – utalt az UMDSZ-szel való megegyezésre az elnök, akinek pillanatig nem volt kétsége, hogy ezt az eredményt tudják hozni.

Kitért arra is, hogy megkerülhetetlen erő lesz a megyei közgyűlésben a KMKSZ, s nélküle nem lehet majd koalíciót létrehozni. Rámutatott: az esetleges együttműködések során elvárják, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeit vegyék figyelembe. Az igazi próbatétel azonban csak most jön, hogy ténylegesen tudnak-e együttműködni a jövőben is az UMDSZ-szel – jegyezte meg.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kiemelte: fontos és előremutató, hogy az elmúlt hónapokban a kárpátaljai magyarság tudatosította magában, az anyaország mellett elsősorban magára számíthat jövője megteremtése során. Szerinte elsősorban finomhangolásra volt szükség a két tömörülés programjánál az együttműködéshez, ebben azonban a nemzetpolitikai államtitkárság kiemelt segítséget nyújtott.

Hozzátette: egymásban nem az ellenséget, még csak nem is az ellenfelet kell látni, hanem az értékes embereket. A kampány rövid volt, de sokan bekapcsolódtak, és azok is elkezdtek hinni az együttműködésben, akik korábban nagyon szkeptikusak voltak. A következő, nagyon nehéz feladat az élet valamennyi területén az együttműködés lesz, de erre a maguk részéről nyitottak – jegyezte meg.

mti