A bíróságon folytatódik a szolyvai thriller


Szerdán a Szolyvai Helyi Választási Bizottság elutasította a Jedinij Centr (JC) beadványát, melyben a polgármesterjelöltekre leadott szavazatok újraszámolását kérték öt választási körzetben. Miután óvását elutasították, a JC az ígéretnek megfelelően a bírósághoz fordult.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk a Vidrodzsennya színeiben induló mostani polgármester, Ivan Lanyo a voksok első összeszámlálása után 9 szavazattal előzte meg riválisát, Ivan Mikulcját, aki mögött a Jedinij Centr (JC) sorakozott föl. Szolyván nyolc körzet volt, ebből ötben nyert a JC-s jelölt, mégis ellenfelét hozták ki győztesnek, aki a nyári munkácsi lövöldözés egyik főszereplőjének, Mihajlo Lanyónak a testvére.

A Jedinij Centr helyi választási stábja még hétfőn szavazatvásárlással vádolta meg a másik jelöltet, ezzel egyidejűleg a JC-től delegált választási megfigyelők több körzetből is visszaéléseket, törvénytelenségeket jelentettek. Ezek alapján a választási bizottság újraszámlálást rendelt el 3 körzetben. A szavazatok újraszámolását követően kiderült, hogy a leadott szavazatok száma nem egyezik meg a szavazókőri jegyzőkönyv adataival. A korábbi 9-ről mindössze 2 szavazatra csökkent a két polgármesterjelölt közötti különbség. Ezen felbuzdulva a JC a maradék öt körzetben is a szavazatok újraszámolását kérvényezte, ezzel egy időben a bizottság épülete előtt jelentős tömeg kezdett gyülekezni.
Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy szerdán az esti órákban az Ukrán Nemzeti Gárda és a rendőrség körbezárta Szolyvát. Ezeket az értesüléseket a hatóságok hivatalosan továbbra sem erősítették meg.

Azt nem tudni, hogy a kárpátaljai sajtóban szolyvai thrillerként emlegetett ügyet mikor tárgyalja a bíróság, egy viszont biztos, Szolyván csak a jogi eljárás lezárultával hirdethetnek hivatalos végeredményt.