Lassan nincs hova tenni a menekülteket a német városokban


Egyre nagyobb problémát okoz a menekültek szűnni nem akaró áradata Németországban, ahol sok polgármester már nem osztja Merkel kancellár optimizmusát, ugyanis minden nap szembesülniük kell azzal, hogy lassan elfogynak a helyek, ahová a migránsokat el tudják helyezni. Ráadásul mindez nagyon sok pénzbe is kerül.

Németország szerte improvizálniuk kell az önkormányzatoknak, hogy hova helyezzék el a menekültek tömegét. A helyi tornatermek telítődtek: itt általában az öltözőkben működik a “mosoda”, de a migránsoknak semmi privátszférájuk nincs,a földön alszanak, zacskókból élnek.

A polgármesterek lassan kifogynak az ötletekből, egyes városokban irodaházakat is átalakítanak menekültszállókká, de a menekültáradat nem enyhül, minden nap érkezik az utánpótlás. Angela Merkel kancellár bárhányszor mondja el, hogy “sikerülni fog”, a városvezetők nem osztják az optimizmusát. Ráadásul nem elég, ha hely van, kellenek emberek is: biztonságiak, segítők és persze mindez rengeteg pénzbe kerül.

Dortmundban keddtől például folyami turistahajókon is elhelyeznek migránsokat. Tizenhat embert szállítottak át a városi szükségintézményekből a Dortmund-Ems-csatornán létesített folyami szállásokba. A Diana és Solaris nevű turistahajók együtt 180 embert tudnak befogadni, így napokig eltarthat, míg a két bérelt hajó megtelik.
Mivel a migránsok közül többen súlyos traumán estek át, amikor átkeltek a Földközi-tengeren, az érintetteket előre megkérdezik, hogy hajlandók-e hajóra szállni – mondta az önkormányzat egyik szóvivője. A hajók fedélzetére felnőtteket és gyermekes családokat várnak, azzal a feltétellel, hogy a gyerekeknek be kell tölteniük a 15. életévüket.

A városi önkormányzat a folyami szálláshelyeket – amelyeket a Caritas segélyszervezet üzemeltet – egyelőre két évre bérelte ki egy holland hajózási társaságtól.

mti