Nehéz lesz a koalíciószülés az Ungvári járásban


Véglegesítette az Ungvári Járási Tanács összetételére leadott szavazatokat az illetékes választási bizottság, s a végeredményt megerősítő hivatalos jegyzőkönyvet már el is küldte a Központi Választási Bizottság (CVK) részére.

Örömteli, hogy az Ungvári járásban magyar siker született, a voksok 22 százalékával a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt nyerte a választásokat. A Jedinij Centr (JC) lett a második 19 százalékkal, a Vidrodzsennya a harmadik 17 százalékkal, a Szolidaritás csak a negyedik 14 százalékkal, az Ellenzéki Blokk és a Radikális Párt egyaránt 11-11 százalékot gyűjtött, a még bekerülő Batykivscsina pedig 6 százalékot. Összesen hét párt szerzett mandátumot az Ung-vidéki közgyűlésben. Az Ukrop nevű pártnak mindössze 0,4 százalék hiányzott a bejutást jelentő ötszázalékos küszöb eléréséhez, viszont a nacionalista Szvoboda jóval alatta maradt (3,2%).

Eddig 66 tagja volt az Ungvári Járási Tanácsnak, ezentúl már csak 36 lesz. A legtöbb képviselővel a nyertes KMKSZ-UMP rendelkezhet, szám szerint 8-cal, a többi mandátum így oszlik el: JC (7), Vidrodzsennya (6), Szolidaritás (5), Ellenzéki Blokk és Radikális Párt (4-4), Batykivscsina (2).
Az erőviszonyokat elnézve nehéz megjósolni, ki kivel köt majd szövetséget, a legkézenfekvőbbnek a KMKSZ és a JC koalíciója tűnik, de még így sincs meg a szükséges többség. A többi verzió még bonyolultabbnak tűnik.