Vesztegetéssel vádolja Porosenko pártja Magyarországot


Eduard Pukanics, a Petro Porosenko nevével fémjelzett Szolidarnyiszty választási tömörülés megyei tanácsi képviselőjelöltje azt követően fakadt ki az egyik közösségi portálon, hogy 939 szavazattal csupán a második helyen végzett a beregszászi szavazókörzetben – írja a beregovo.today hírportálra hivatkozva a szon.hu.

A politikus szerint legfőbb ellenfele, a KMKSZ Ukrajnai Magyar Párt és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség színeiben induló Orosz Ildikó eszeveszett támogatásban részesült Magyarország részéről, amely az utóbbi néhány hónapban és közvetlenül a választási kampány során több százezer eurót utalt át Kárpátaljára segélyként a magyaroknak. Pukanics azt állítja, hogy kétségtelenül ezzel magyarázható a magyar pártok „fenomenális” sikere a múlt heti választásokon.

„Mindannyian láthatták a választásokat megelőző napokban azokat a hosszú sorokat, amelyek a városunk OTP Bank fiókja előtt kígyóztak – ekkor vették fel ugyanis a beregszásziak a Magyarországról folyósított anyagi segélyt” – írja posztjában Eduard Pukanics.

Az elnökpárti beregszászi politikus kifakadására azért kapta fel a fejét a sajtó, mivel Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke pont Petro Porosenko Tömbjének frakciójában foglal helyet az ukrán törvényhozásban, s támogatja annak munkáját szavazataival.

Az ukrajnai önkormányzati választások hivatalos végeredménye szerint a kárpátaljai magyar összefogás listája a negyedik helyen végzett a megyei közgyűlés képviselői helyeiért vívott szavazatversenyben, olyan tekintélyes ukrán politikai erőket megelőzve, mint az ellenzéki Opozicijnij Blok (Ellenzéki Tömörülés), és Julija Timosenko Batykivscsina (Haza) Pártja.