Izrael kivonul a ciszjordániai területekről? Élesen bírálták Netanjahut


Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni látogatása során lehetségesnek nevezte, hogy Izrael kivonul egyes ciszjordániai területekről, amit Naftali Bennet, kormányának oktatási minisztere ugyanakkor súlyos hibának nevezett – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság szerdán.

Lehetségesek az egyoldalú lépések a palesztinokkal szemben, de azokat összhangba kell hozni az ország biztonsági érdekeivel – mondta a lap szerint Washingtonban egy a Fehér Házhoz közeli liberális kutatóintézetben (Center for American Progress) az izraeli kormányfő.

Netanjahu az esetleges egyoldalú kivonulás kapcsán azt is leszögezte, hogy ha Izrael vissza is vonulna egyoldalúan egyes ciszjordániai területekről, azokon továbbra is megőrizné biztonsági jelenlétét.

A politikus ugyanakkor a jeruzsálemi szent helyek kérdését – a Templomhegy ügyét – megoldhatatlannak minősítette.

Naftali Bennet oktatási miniszter szerda reggel már reagált is a kormányfő szavaira, veszélyesnek minősítve azokat. “Ha a terror kifizető, akkor erősödni is fog. Minden, az araboknak átadott földdarab súlyos hiba, ennek említése a terrorhullám közepette merőben ellentétes a szükséges üzenettel – hangoztatta az izraeli koalíciós kormány egyik meghatározó jobboldali, a telepeseket támogató pártjának vezetője.

“Az ellenségnek büntetést kell kapnia a terrorért, nem pedig jutalmat a zsidók megöléséért”- tette hozzá Naftali Bennet.

mti