Kitiltották az egyiptomi repülőgépeket Oroszországból


Kitiltotta az orosz légügyi hatóság az egyiptomi állami légitársaság repülőgépeit Oroszországból. A Roszaviacija (az orosz légügyi hatóság) pénteken táviratban közölte a moszkvai Domogyedovo repülőtérrel, hogy szombattól nem fogadhatja az EgyptAir gépeit.

Az orosz hatóság nem tett közzé nyilatkozatot a járatok kitiltásának okáról, a Reuters hírügynökség kérdésére pedig elhárította az indoklást. Mindenesetre hírügynökségek felhívják a figyelmet: a tiltásra azt követően került sor, hogy Vlagyimir Putyin elnök úgy döntött, az október 31-i tragédia után – amelynek során egy orosz utasszállító repülőgép 224 utassal a fedélzetén lezuhant Egyiptomban – felfüggeszti az Egyiptomba induló valamennyi orosz járatot.

Az orosz járatok felfüggesztése óta – amely az orosz elnöki hivatal vezetője, Szergej Ivanov közlése szerint “legalább néhány hónapig” eltart – Moszkva az Aeroflot közvetlen charter-járataival evakuálja az Egyiptomban rekedt mintegy nyolcvanezer orosz turistát. Ugyanakkor az Aeroflot sajtóirodája pénteken azt közölte: a légitársaság fokozatosan csökkenti egyiptomi járatainak számát, majd a téli menetrend végéig – 2016. március 27-ig – szünetelteti is egyiptomi forgalmát.

Az egyiptomi repülőgépek kitiltásáról szóló csütörtöki moszkvai bejelentésre azonnal reagált az egyiptomi polgári légügyi minisztérium vezetője. Hoszám Kamál miniszter közölte: Egyiptomot hivatalosan nem tájékoztatták az EgyptAir járatainak szombattól érvényes törléséről.
mti