Nincs megegyezés a Donbássz-választásokról Minszkben


Továbbra sincs konszenzus a Minszkben tárgyaló, Ukrajnát és a Donbásszt képviselő felek között a helyhatósági választások idejére és körülményeire vonatkozóan – közölte a Novorosinform.

„Folytatódnak a tárgyalások, egyelőre még nincs konszenzus, tekintet nélkül arra, hogy a kontakt-csoportok nagy és komoly munkát végeztek a siker érdekében. Az ukrán kormány olyan törvényt igyekszik áterőszakolni a parlamenten, amelyet velünk és az LNR-el nem egyeztettek, holott ez gyökeresen ellentmond a minszki egyezményekben a választások megrendezéseinek idejére és körülményeire vonatkozó pontjainak. Minden ránk vonatkozó döntést velünk is egyeztetni kell, más megoldás számunkra elfogadhatatlan” – jelentette ki Denisz Pusilin a DNR vezetője.

„Kijev számára egyértelművé tettük, hogy az alkotmányban foglaltakra vonatkozó változásokat velünk is egyeztetni kell, olyan módosításokat amelyeket velünk senki sem egyeztetett nyilván nem fogadhatunk el. A következő tárgyalási szakaszban ezekre újra vissza kell térnünk, a Donbássz különleges státusza az ukrán alkotmány 133. cikkelyében kell hogy pontosítást nyerjen

– húzta alá Vladiszlav Dejnego az LNR képviselője.

A következő tárgyalásra előreláthatólag november 24-én kerül sor Minszkben.