Pénzért árulta túszait az IÁ, majd kivégezte őket


Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön élesen elítélte az Iszlám Állam (IÁ) közel-keleti dzsihadista szervezetet, amiért az kivégezte egy kínai állampolgárságú túszát.

Peking csütörtökön erősítette meg, hogy a dzsihadisták megölték a kínai túszt – írja az MTI. Az IÁ az előző nap Dábik című internetes magazinjában számolt be arról, hogy kivégezte az 50 éves szabadúszó tanácsadót, továbbá egy norvég túszát is. Azt nem tudni, hogy mikor és hol esett a két férfi a szélsőségesek fogságába.

Az Iszlám Állam korábban áruba bocsátotta a túszait és megpróbálta őket pénzért eladni. Norvégia és Kína is visszautasította a terroristák követelését. Hszi Csin-ping az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) manilai csúcsértekezletén azt mondta, a terrorizmus az emberiség közös ellensége, és Peking határozottan le fog csapni “az emberi civilizáció alapjait kikezdő” terrorizmus minden formájára. A kínai elnök elítélte a “brutális gyilkosságot”, és együttérzéséről biztosította a kivégzett férfi hozzátartozóit.

A pekingi külügyminisztérium közleményében pedig azt hangsúlyozta, hogy a kínai túszt kivégzőknek felelniük kell tettükért. A kínai kormány korábban jelentős erőfeszítéseket tett a túsz kiszabadítására.