Újabb csapást mértek a záhonyi pénzügyőrökre


A Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal újabb 8 pénzügyőrét hallgatta ki gyanúsítottként a záhonyi cigaretta-csempészéssel összefüggésben – mondta a Magyar Időknek dr. Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya 2015. november 17. napján 9 helyszínen tartott házkutatást a Készenléti Rendőrség munkatársainak közreműködésével, majd 8 pénzügyőrt hallgatott ki gyanúsítottként minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. A gyanúsítottak őrizetbe vételére nem került sor.

A nyomozás adatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság állományába tartozó pénzügyőrök jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették az Ukrajnából Magyarországra a megengedettnél nagyobb mennyiségű, ukrán eredetű cigarettát és más terméket csempésző személyeket, hogy szándékosan nem fedték fel a beléptetett személyek gépkocsijában elrejtett árukat – nyilatkozta dr. Simon Richárd a lapnak.

A jogellenes beléptetésekért járó jogtalan előnyt a pénzügyőrök (alkalmanként pár ezer forint készpénzt vagy alkoholt) az elkövetői kör tagjaitól elfogadták. Az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Ugyanezen ügyben, 2015. július 29. napján a KNYF 18 pénzügyőrt és 3 civil személyt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 19-en jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak, 1 személy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll. Jelenleg 29 gyanúsított van az ügyben, közülük 26-an pénzügyőrök.