Lelőttek egy orosz vadászgépet Törökország felett (frissül)


A török hadsereg egyik neve elhallgatását kérő illetékese szerint az ország légiereje lelőtt egy, a török légtérbe Szíriából berepülő harci gépet. Azt mondta, hogy egy F-16-os előbb figyelmeztette a gépet a légtérsértésről, aztán lelőtte – tudta meg a 444.hu.

A török sajtóban azóta felvételek is megjelentek a lezuhanó gépről, ami a határ menti Hatay tartományban zuhant a hegyek közé. A török források azt nem tudták megmondani, hogy milyen gépet lőttek le – de mert Törökország maga is a NATO tagja, az kizárható, hogy amerikai vagy szövetséges gép lett volna.
Közben az orosz Gazeta értesülései szerint “lezuhant” egy orosz harci gép Szíriában.

Az NTV török televíziós csatorna közzétett egy felvételt, amelyen a gép lelövése után egy ejtőernyős ereszkedik le, de, hogy mi lett a későbbi sorsa, arról nem tudni semmit.

A Russia Today szerint, az alfahir.hu azt írja, hogy a repülőt egy török F-16-os szedte le. A gép szíriai területen, egy javarészt törökök lakta falu közelében csapódott be a földbe. A környéken heves harcok dúlnak Aszad elnök kormányerői és a lázadók között.  A lelőtt replülő felségjelzéséről a törökök még nem közöltek semmit, ám a Gazeta úgy tudja, a szíriai légierő orosz gyártmányú gépéről van szó.


 


9:59- Orosz újságírókra nyitottak tüzet Szíriában.

10:00- A Reuters a török hadseregre hivatkozva azt állítja, hogy az orosz repülőgép a lelövés előtt öt percen keresztül tíz figyelmeztetést kapott.

10:14- A török katonák keresik a második pilótát – CNN Turk.

10:21- Az AFP szerint az egyik pilótát szíriai harcosok fogtak el.

10:37- Orosz helikopterek keresik a Szu-24 pilótáját.

10:24- „November 24-én 8:20 körül egy azonosítás nélküli repülőgép Yayladagi környékén Hatay régióban öt percen belül tíz figyelmeztetést kapott, de ettől függetlenül megszegte Törökország légterét. A gyors reagálásnak köszönhetően két F-16-os repülőgép, amelyek a régióban járőröztek ellenállást tanúsítottak” – nyilatkozta Törökország katonai vezérkara.

10:39- Az Interneten megjelent egy videó miszerint egy orosz pilótát fogtak el, de kiderült, hogy hamisítvány.

10:40- Az orosz helikopterek a török határ mentén keresik a pilótákat.

10:46- A NATO ígéretet tett, kivizsgálj az esetet.

10:58- A Twitteren egy forrás azt állítja mindkét pilótát megtalálták élve.

11:05- Dmitrij Peszkov, Oroszország elnökének sajtószóvivője nagyon komoly eseménynek nevezi a Szu-24 vadászbombázó lelövését, de a részleteket várva nem nyilatkozott többet.

11:06- A CNN Turk állítása szerint az egyik pilóta meghalt. Egy fénykép is megjelent a halott pilótáról.

11:18- Az Interneten megjelent egy videó, amelyen állítólag egy halott orosz pilóta látható. Egyes vélemények szerint ez egy 2013-ban készült felvétel. A felvétel eredetisége nem tisztázott.

11:27- Lavrov külügyminiszter lemondta a november 25-re tervezett törökországi látogatását.

11:33- A CNN megosztotta az orosz repülőgép állítólagos repülési útvonalát. A kép alapján az orosz repülőgép tényleg átrepült Törökország felett.

11:35- Az orosz Állami Duma Törökországot, amely lelőtte az orosz repülőgépet, az Iszlám Állam támogatásával vádolta meg.

11:40- A Reuters szerint a pilótáról megjelent videó felvétel nem hamisítvány.

11:45- A NATO kapcsolatban van Ankarával a lelőtt géppel kapcsolatban – BBC.

11:51- Egy orosz tábornok bejelentette, hogy az orosz légierő rádióelektronikai berendezéseket is használhat Szíriában, hogy biztosítsa a pilótái életét.

11:52 Az orosz repülőgéppel kapcsolatos incidens megnehezíti a szíriai terrorizmusellenes harccal kapcsolatos helyzetet. Erről Ahmad Fauzi, az ENSZ hivatalos képviselője nyilatkozott.

12:00 -Török adatok alapján térképre helyezték az orosz repülőgép repülési útvonalát. Eszerint az oroszrepülőgép mindössze 2,23 km határ területen keresztül repült át. A repülőgép számára ez mindössze 5-10 másodperc közötti időtartam.

12:13- A Kreml cáfolja, hogy megértették volna a török légteret.

12:29- Oroszország Szövetségi Tanácsa: Oroszország a török fél kimerítő magyarázatát várja az incidenssel kapcsolatban. Törökország egy nemzetközi provokáció részese, ha a katonáink szavainak hinni lehet az incidensről.

12:52- Nyikolaj Levicsev, az orosz Állami Duma házelnökének helyettese arra kéri az orosz légügyi hatóságokat, hogy szüntessék meg a légi kapcsolatot Oroszország és Törökország között, amíg meg nem szűnik minden terrorista fenyegetés a török repülőtereken.

13:04- Az Associated Press írása szerint az egyik pilóta már halott volt, amikor földet ért.

13:07- A török hatóságok behívatták az orosz nagykövetet.

13:08- Hírek szerint a második pilóta halott – Rebel FSA.

13:12- Milos Zeman, Csehország elnöke elítéli Törökországot a repülőgép lelövése miatt – TASZSZ.

13:22- A NATO rendkívüli ülést tart 17 órai kezdettel a lelőtt orosz repülőgéppel kapcsolatban.

13:28- Önkéntesek megállapították az elhunyt pilóta kilétét. Állításuk szerint Szergej Rumjancev őrnagyról van szó. Az információt hivatalosan nem erősítették meg.

13:45- Információk szerint a másik pilóta neve Eldar Szofutov.

13:46 -Jordánia királya részvétét nyilvánította ki.

13:47- Putyin elnök a terrorizmus elősegítésével vádolta Törökországot. „Törökország az orosz vadászbombázó lelövésével hátba szúrta Oroszországot, és úgy viselkedett, mintha a terroristák bűntársa lenne, mondta az orosz elnök, aki szerint az atrocitás nem marad válasz nélkül” – mondta Putyin.

13:54- Putyin azt mondta, hogy a lelőtt Szu-24-es vadászbombázó 1 kilométernyire repült a török határtól, és nem jelentett veszélyt Törökország számára, mert Szíria Latakia tartományában vadászott terrorista célpontokra.

14:10- Mindkét pilóta meghalt – SkyNews.

14:12- Az ellenőrző rendszerek adatainak vizsgálata egyértelműen bebizonyította, hogy a lelőtt orosz Szu-24 repülőgép nem szegte meg Törökország légterét” – Oroszország Védelmi Minisztériuma.

14:12- A szíriai felkelők lelőttek egy orosz helikoptert – Reuters.

14:12- Az orosz repülőgépeket akkor lőtték le, amikor azok a Hmeymimben lévő katonai bázis felé tartottak – Oroszország Védelmi Minisztériuma.

14:13- Az egyik szíriai csoportosulás bejelentette, hogy lelőttek egy orosz helikoptert. A szíriai harcosok állítása szerint egy Meduza páncéltörő rakétával lőttek.

14:50- Hideg fejjel kell gondolkodnunk, és nyugodtnak kell maradnia mindenkinek ezekben a veszélyes pillanatokban, amikor lelőttek egy orosz repülőgépet – írta Twitterén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

15:03- A szíriai ellenzék képviselői bejelentették, hogy tüzet nyitottak a katapultált orosz pilótákra, akik a szíriai hadsereg által irányított területeken próbáltak meg földet érni. Az egyik pilótát lelőtték, de a másik sorsa ismeretlen – RT.

15:24- Törökország elnöke rendkívüli ülést hívott össze a legfelsőbb katonai vezetőséggel, a felderítés vezetőjével, a miniszterelnökkel és más magas rangú politikusokkal – CNN Turk.

15:33- Nyikolaj Levicsev, az orosz Állami Duma képviselője felszólalt az orosz állampolgárok Törökországból való evakuálása, a vízumrendszer bevezetése és a gazdasági együttműködés befagyasztása mellet, ha a török kormány hivatalos úton nem kér bocsánatot.

15:35- Alekszej Puskov, az orosz parlament nemzetközi ügyek bizottságának vezetője szerint Ankara nem számolt az ellenséges viselkedésének következményeivel a török gazdaságra és érdekekre nézve.

15:47- Egy szíri-türkmén “katonai” egység parancsnoka bejelentette, hogy ők lőtték le a repülőt – Reuters.

16:00- Lavrov bejelentette törölte a törökországi látogatását, de a török hivatalnokok ragaszkodnak a találkozóhoz.

16:14- Pentagon: Törökország a saját légterét védelmezve lőtte le a Szu-24 vadászbombázót.

18:16- Nem lesz katonai válaszlépés
Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek “elkerülhetetlen következményei” lesznek – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában.

18:17- EU-vezetők: “őrizzük meg a hidegvérünket”
A hidegvér megőrzésére és visszafogottságra szólítottak fel Twitter-üzeneteikben az Európai Unió vezetői, miután a török légierő kedden lelőtt egy orosz harci repülőt.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: “őrizzük meg hidegvérünket”, mert veszélyes pillanatról van szó. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel tartott megbeszélése után küldött Twitter-üzenetében azt emelte ki, hogy “el kell kerülni a helyzet eszkalálódását”, azaz elfajulását.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyébként október 5-én felszólította Oroszországot, hogy “teljes mértékben tartsa tiszteletben a NATO légterét és kerülje a feszültség eszkalálását”.

18:27- Rendkívüli tanácskozást tart a NATO
Megkezdődött a NATO rendkívüli tanácskozása Brüsszelben a szír-török határ közelében lezuhant orosz vadászbombázó ügyében. A repülőt a nap folyamán török vadászgépek lőttek le. A rendkívüli tanácskozást Törökország kérésére hívták össze.

Egy névtelenséget kérő NATO-illetékes közölte: a tervezetthez képest mintegy félórás késéssel ült össze az észak-atlanti szervezet tanácsa.

Ankara álláspontja szerint a Szu-24-es típusú orosz vadászbombázó megsértette a török légteret, és figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést. Moszkva vitatja ezt, és azt mondja, hogy a gépet a szíriai légtérben lőtték le.