A Krím megszakítja a kereskedelmi kapcsolatokat Törökországgal


A Krím félsziget felfüggeszti gazdasági, kereskedelmi és közlekedési kapcsolatait Törökországgal, beleértve a tengeri hajózást is – jelentette be szerdán Szerhij Akszjonov.

A krími politikus így reagált arra, hogy előző nap a török légierő lelőtt egy orosz harci gépet, amely Ankara szerint megsértette az ország légterét a szíriai határnál. Moszkva szerint viszont a gép végig Szíria légterében haladt. “Egyértelműen az a véleményünk, hogy a krímieknek részt kell venniük a török élelmiszerek és egyéb termékek bojkottjában”- szögezte le Akszjonov ukrán és orosz hírforrások szerint azt követően, hogy megbeszélést folytatott Makszim Topilin orosz munkaügyi és népjóléti miniszterrel.

Felszólította a félsziget lakóit, hogy ne utazzanak Törökországba.

“Nem azért, mert veszélyes lenne számukra odautazni, hanem azért, mert jelenleg ez az állam ellenséges érzelmeket mutat Oroszországgal szemben. Most nem kívánunk török üzletemberekkel együttműködni, és nincs kétségem afelől, hogy a krímiek támogatnak ebben minket”
– hangoztatta Akszjonov.

A török termékek bojkottjára felszólító vezetők közül az UNIAN ukrán hírügynökség idézte Gennagyij Onyiscsenkót, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság volt vezetőjét, aki szerint “minden megvásárolt török paradicsom befektetés egy újabb légvédelmi rakétába”.

Törökország szoros kapcsolatokat ápol a félszigeten élő nagy létszámú krími tatár kisebbséggel. Ankara határozottan kiáll a krími tatárok jogaiért, és több ízben leszögezte, hogy nem ismeri el a félsziget Oroszországhoz csatolását.

mti