ATO: az ukrán katonáknak tilos lesz visszalőni


Az ukrán vezérkari főnökség parancsnoka rendeletileg tiltotta meg a terrorellenes hadműveleti zónában (ATO) résztvevőknek, hogy viszonozzák a tüzet.

Közleményük szerint szeretnék megakadályozni a provokatív eseteket, ezzel is hozzájárulva a Minszkben születet egyezség betartásához. A rendelkezés november 25-én déltől lépett életbe. Hogy miként lehet azt kontrollálni, hogy ukrán oldalról valóban hallgatni fognak a gépfegyverek, azt nem lehet tudni.

A közleményben az is olvasható, hogy az elmúlt nap során a felkelők hat alkalommal nyitottak tüzet az ukrán csapatok állásaira. A Donyecki Népköztársaság felderítői ukrán katonák és járművek összpontosítását fedezték fel a konfrontációs vonalon – közölte a RIA Novosztyi.

„A DNR felderítői a konfrontációs vonal teljes hosszában a katonai járművek mozgását és összpontosítását fedezték fel. A gorlovkai vonalon 400 embert, a donyeckin pedig az Azov 500 emberét észlelték”

– mondta Baszurin.

Egy tucatnyi páncélost, rakétavető rendszert és tüzérséget is felfedeztek. A katonai járművek száma az előző évhez képest megnövekedett, ez azt is jelentheti, hogy bármely pillanatban támadhatnak.

Feltételezzük, hogy támadhatnak, mivel az ellenség nagyobb erőt koncentrál, mint az előző héten. Ezt a lehetőséget sosem zártuk ki” – mondta Baszurin.