Szövetkezik Moszkva és Párizs


Az Iszlám Állam dzsihádista szervezetre mért csapások összehangolásáról, az információcsere és a katonai együttműködés erősítéséről állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök Moszkvában. Erről a két államfő az egyeztetéseket követő, közös sajtótájékoztatóján számolt be.

Az együttműködés részeként a két ország megosztja majd az Iszlám Állam és más terrorcsoportok állásaira vonatkozó információit, hogy ezáltal javítani tudják a dzsihádisták elleni légi hadjáratuk hatékonyságát – jelentették be az államfők.

Azt is közölték, hogy Oroszország a továbbiakban kész segíteni az Iszlám Állam ellen harcoló szíriai ellenzéki csoportokat. „Abban állapodtunk meg, és ez fontos, hogy csak a terroristákat és az (Iszlám Államot) támadjuk, és nem támadjuk a terrorizmus ellen harcoló erőket. Információt fogunk cserélni arra vonatkozóan, hogy kiket támadjunk, és kiket nem” – közölte Francois Hollande. Azt is bejelentette, hogy Párizs növelni fogja a szíriai lázadóknak nyújtott támogatását.

Putyin közölte, hogy Moszkva kész együttműködni az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióval, de alapvetően egy szélesebb körű, egységes nemzetközi front létrehozását tartja szükségesnek az Iszlám Állam ellen.

Az orosz elnök egyúttal élesen bírálta az Egyesült Államokat az orosz vadászbombázó keddi lelövése miatt. Azt mondta, Moszkva tájékoztatta a nyugati-arab koalíciót a gép bevetésének időpontjáról és helyéről, és Washingtonnak meg kellett volna akadályoznia, hogy Törökország – a koalíció tagjaként – lelője az orosz vadászbombázót. Emiatt Oroszországnak és az Egyesült Államoknak “komoly egyeztetéseket” kell tartania – tette hozzá.

Forrás: MTI