Két hete történt a párizsi terror


Két hete történt a 130 halálos áldozattal járó párizsi merényletsorozat. A támadások óta folyamatos a terrorriadó Európa több országában. A belga fővárosban, Brüsszelben a legmagasabb szintű készültség volt napokig, a párizsi terroristák közül egy viszont még mindig bujkál, ahogy a merénylők egyik segítője is.

Legalább kilencen voltak azok, akik a gyakorlatban is merényletet követtek el a párizsi terrortámadások éjszakáján, már mind halottak. Eddig két emberről nem lehet semmit tudni a kilencből. A tizedik terrorista, Salah Abdeslam, aki végül nem robbantotta fel magát, mert lehet, hogy megijedt, még mindig bujkál. A gyanú szerint a XVIII. kerületben akart robbantani, de valami miatt meggondolta magát.

Párizzsal határos Montrouge-ban a támadások után 10 nappal egy robbanóövet találtak nem messze onnan, ahol a mobiltelefon cellainformációja alapján volt szökésben lévő Abdelsam a támadások napján. A merényletsorozat kitervelője, Abdelhamid Abaaoud öt nappal később halt meg, amikor Saint Denis-ben razziáztak a rendőrök. Annyi golyót kapott, hogy bőrmintával kellett azonosítani. Akkor összesen három terroristát likvidáltak a kommandósok vele együtt, köztük egy nőt, akiről elterjedt, hogy az akció közben felrobbantotta magát, de később kiderült, hogy ez nem igaz. Francia-marokkói kettős állampolgár volt, Párizsban született, a Sky News azt írja, családja szerint korábban nem volt vallásos, világi életet élt, alkoholt is rendszeresen ivott, és hat hónappal a támadások előtt radikalizálódott. Ide különböző titkosszolgálati módszerek, lehallgatások, megfigyelések és szemtanúk információi alapján jutottak el a hatóságok. A razzia során megölt harmadik terrorista személyazonossága egyelőre nem ismert.

Abaaoud öccsét a múlt hónapban a marokkói hatóságok elfogták, azóta őrizetben van. Nem tudni, hogy miért, a helyi rendőrök nem árulták el, hogy mindehhez köze van-e bármilyen szinten a párizsi mészárlásnak. Az amerikai hatóságok szerint legalább négy támadó szerepelt az amerikai titkosszolgálat terrorelhárítási adatbázisában, és legalább egyikük rajta volt a repülési tiltólistán is.

Két támadónál szíriai útlevél volt, egyikük Ahmad Al Mohammad, a másik Mohammad al-Mahmod néven menekültként érkezett októberben Görögországba, ez az, ami biztos. Viszont lehet, hogy a két terrorista mások útlevelét és adataid használta, ezt még vizsgálják.

A héten kiderült, hogy van egy új gyanúsítottja a támadásoknak, Mohamed Abrinit már a német rendőrük is keresik. Ő bérelt egy Cliót Abdeslamnak, és a belga rendőrség meggyőződése, hogy ő maga készítette a robbanóöveket, amelyekkel a terroristák a merényletek után felrobbantották magukat.

A menekülő Salah Abdeslamról egyelőre azt sem tudni, hogy egyáltalán Franciaországban van-e még, Belgiumban bujkál-e vagy már továbbment máshová. A támadások után háromszor is megállították az autóját a rendőrök, de két társával továbbengedték őket, ugyanis akkor még nem volt körözési listán. Utoljára a belga határhoz közel igazoltatták őket, és mivel mindannyian Molenbeekből származnak, a helyi rendőröknél továbbra is ez a település van a nyomozás középpontjában. A 27 éves Mohammed Amri, és a 20-21 éves Hamza Attou volt vele, őket később elfogták. Egyikük ügyvédje szerint jóhiszeműen mentek Abdeslamért, amikor fuvart kért tőlük Párizsból.

A nyomozók továbbra is vizsgálják, hogyan tudott Abdelhamid Abaaoud, a merényletek kitervelője észrevétlenül visszautazni Szíriából Franciaországba. A merényletek éjjelén az egyik metróállomásnál felvette egy térfigyelő-kamera, kevesebb, mint egy órával azután hogy két másik társával 10. kerületi éttermeknél és bároknál gyilkoltak meg embereket. A BBC összefoglalója szerint egy Seat mellett állt, amelyet a merénylet során használtak, és amit Brahim Abdeslam bérelt. Később Montreuilnál találták meg, Párizs mellett. A Bataclan klub támadói egy VW Polót használtak, Salah Abdeslam bérelte még Belgiumban és molenbeeki parkolójegyek voltak benne, ezek voltak az első nyomok, amely a városba vezette a nyomozókat. Emellett két további autót találtak a nyomozók, egyet, egy Renault Cliót a XVIII. kerületben, szintén belga papírjai voltak, és ez is Salah Abdeslamhoz volt köthető. Egy VW Golfot pedig Brüsszelben foglaltak le a nyomozók.