Ukrajnába is egyszerűbb lesz exportálni


Az élelmiszeripari, a járműipari, az elektronikai, illetve az informatikai cégek örülhetnek a legjobban annak, hogy két irodát is nyitott a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Kárpátalján a közelmúltban – tette közzé a szervezet csütörtökön. A beregszászi és az ungvári irodák a környező országokban kiépülő kereskedőház-hálózat részét képezik, egyik legfontosabb céljuk pedig, hogy információval és kapcsolatokkal segítsék az exportra készülő hazai kis- és középvállalkozásokat – közölte a profit7.hu.

Az ungvári képviselet november 19-i megnyitása egy komplex program részét képzi, mely a Magyarországgal szomszédos 7 országban és Lengyelországban összesen 22 képviselet megnyitását teszi lehetővé. A Kereskedőháznak köszönhetően olyan szolgáltatáscsomagot tudnak nyújtani partnereik számára, amely hozzájárul exportképességük megnöveléséhez. Az Ungvári képviselet, amely Bátyi Árpád vezetésével kezdi meg munkáját, feladatai közé tartozik a magyar cégek szempontjából potenciális üzleti lehetőségek feltérképezése, az elmúlt években innovatív technológiákat létrehozó, kutatás-fejlesztési eredményeket elérő magyarországi KKV-k exporttevékenységének elősegítése, valamint hogy átfogó képet nyújtson a helyi piac igényeiről – mondta el Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat kft. igazgatója.

Egy nappal később, november 20-án Beregszászon szintén ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a Magyar Nemzeti Kereskedőház helyi irodája. A megnyitó ünnepségre Magyarországról, a szerbiai Vajdaságból és egész Kárpátaljáról érkeztek vállalkozók, politikai vezetők, önkormányzati képviselők és civil szervezetek képviselői.

Mindkét eseményen jelen volt Dr. Pana Petra külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár, aki beszédében kiemelte, hogy az iroda úgynevezett egyablakos ügyintézést biztosít, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy piacelemzéseket készítenek, felkutatják a megfelelő partnereket, fordítási és tolmácsolási szolgáltatásai vannak, jogi, üzleti, adó, vámügyi és pályázati kérdésekben segítséget nyújt ügyfelei számára.

Skapinyecz Péter, a MNKH igazgatójának előadásából kiderült, hogy a kereskedőház többek között a járműipari, elektronikai, mezőgazdasági, élelmiszeripari, vegyipari, gépipari, IT-i, környezetipari, egészségipari, építőipari és mérnöki szolgáltatások, termékek számára keres új piacokat.

Az ünnepség során több helyi és magyarországi vendég is élt a lehetőséggel, hogy bemutatkozzon és elmondja saját üzleti tapasztalatait, látásmódját, illetve az együttműködés lehetséges formáit.