Az ukrán oligarchák tehetik zsebre az EU-s pénzeket


Az Európai Uniónál aggódnak amiatt, hogy az Ukrajnába érkező támogatásaik az itteni oligarchák zsebében kötnek ki.

Az uniós félelmekről Jan Tombinski, az Európai Unió (EU) ukrajnai főmegbízottja nyilatkozott egy olyan konferencián, amelyen a reformtörekvések szerepeltek napirenden. A politikus ráirányította a figyelmet arra, hogy Ukrajnában a mai napig nagyon átláthatatlan az állami beszerzések rendszere. Márpedig azokat a pénzeket, amit Kijev az EU-tól kap, az ukrán kormány gyakran fordítja az állami tenderek lebonyolítására.

Az EU ukrajnai főmegbízottja szerint nálunk annyira kuszák a szálak, hogy az ilyen tenderek a korrupció melegágyaként szolgálnak. Jan Tombinski így fogalmazott: „Nem szeretnénk, ha az európai támogatási pénzek az ukrán oligarchák zsebében kötnének ki, mint egyfajta szubvenció az ukrán államtól”. Arra biztatta az ukrán vezetőket, vegyék át más országok példáját, hogy miként győzhető le a hatalmas korrupció az állami beszerzések mechanizmusában.

Az említett konferencián a politikus beszélt még Ukrajna vízumliberalizációs esélyeiről is. Elismerte, hogy technikailag az ukrán parlament teljesítette azokat a feltételeket, amik a vízumkötelezettség eltörléséhez szükségesek. Jelenleg Brüsszelben elemzik ezeket a lépéseket, s várhatóan december közepére készül el az a jelentés, ami alapján kiderül, Ukrajna megkapja-e ezt a könnyítést az EU részéről.