Amerika nem vállal garanciát Ukrajna tartozására, csőd is jöhet


December 20-ig kellene kifizetniük az Oroszország felé fennálló hárommilliárd dollárnyi kötvénytartozást.

Az orosz hírügynökségek tájékoztatása szerint az amerikai kormány hivatalosan is elutasította, hogy garanciát vállaljon Ukrajna tartozásaira. Ugyanakkor december 20-án lejár Oroszország hárommilliárd dollár értékű, Ukrajnától vett eurókötvénye. Oroszország korábban felajánlotta, hogy a következő három évben részletekben törlesztheti Ukrajna a tartozást, ha a nyugati államok garanciát vállalnak.

Az orosz pénzügyminisztérium közölte: „Ezen a héten hivatalos elutasítást kaptunk az amerikai kormánytól az ukrán kötelezettségekre vállalandó garanciák kérdésében. Ennek fényében nem maradt más számunkra, mint jogi eljárást indítani Ukrajna ellen, ha december 20-ig nem rendezi teljes egészében a tartozást.”

Az eurókötvényt még az előző ukrán elnök, Viktor Janukovics idején bocsátották ki, már a 2013 végén kezdődött tüntetések idején, melyek végül vérontáshoz, majd hatalomváltáshoz vezettek. A tüntetések épp amiatt törtek ki, mert a Janukovics-rezsim visszatáncolt az Európai Unióhoz való közeledéstől, hogy inkább Oroszországgal fonja szorosabbra kapcsolatait. (Reuters/24.hu/)