Törökország: Etnikai tisztogatást hajt végre Moszkva


“Etnikai tisztogatást” próbál meg végrehajtani Oroszország az északnyugat-szíriai Latakia tartományban – jelentette ki szerdán Isztambulban Ahmet Davutoglu török kormányfő a külföldi média képviselőinek.

Az oroszok ki akarják űzni Latakiából a szíriai rezsimmel rossz viszonyban lévő türkmén és szunnita lakosokat, vagyis

“etnikailag meg akarják tisztítani a térséget”, hogy a Bassár el-Aszad vezette kormány, valamint a latakiai és tartúszi orosz katonai bázisok védettek legyenek – mondta.

Davutoglu szerint az orosz támadások 90 százaléka a szíriai mérsékelt ellenzék, nem pedig az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen irányul. A török kormányfő kitért arra, hogy Oroszország elsősorban a mérsékelt ellenzék egyik fellegvárának számító Azaz környékét veszi célba. “Tehát ki is segít ott az Iszlám Államnak? Törökország vagy Oroszország?”- tette fel a kérdést angol nyelvű sajtótájékoztatóján Davutoglu, megjegyezve, hogy Azazban a szíriai ellenzék az IÁ és nem a rezsim ellen harcol.

A török miniszterelnök egyúttal arra figyelmeztetett, hogy újabb szíriai menekültek millióinak áradatára van kilátás, amennyiben Oroszország folytatja légicsapásait a közel-keleti országban.

“Ha mindez folytatódik, Aleppótól Latakiáig három millióan fogják elhagyni a régiót. Ha folytatódnak ezek a légicsapások, nem tudom önöknek megmondani, hány millióan jöhetnek még Törökországba” – hangsúlyozta.

Davutoglu egyúttal méltatta a török lakosságnak a menekültekkel kapcsolatban megnyilvánuló vendégszeretetét. “Nekünk nem lett Pegidánk” – tette hozzá a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű német mozgalomra utalva.

A török kormányfő arról is beszélt, hogy Ankara múlt héten az Iszlám Állam ellen harcoló Bagdaddal való szolidaritásból küldött újabb katonákat az iraki Moszul környékére, és visszautasította azokat a vádakat, hogy ez a lépés agresszió lenne.

Davutoglu szerdai nyilatkozata tovább súlyosbíthatja a Moszkva és Ankara közötti feszültséget, amely november végén, egy orosz vadászbombázó Törökország általi lelövése miatt alakult ki. A török kormányfő azonban arról is beszélt szerdán, hogy hazája kész együttműködni Oroszországgal annak érdekében, hogy a jövőben ne történjenek a november 24-ihez hasonló incidensek.

mti