Komolyzenei tehetségkutató verseny Ungváron


Komolyzenei tehetségkutató versenyt rendeznek Ungváron szombaton, a döntőbe jutott 15 gyermeket és fiatalt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) látja vendégül Budapesten.

A versenyt három korosztályban – az 5-9, 10-14 és 15-19 éveseknek – hirdették meg. A nyertesek jutalomként Budapesten tölthetnek el egy hétvégét februárban, megtekinthetik a főváros nevezetességeit és koncerten is részt vehetnek – mondta el Répás Zsuzsanna, az MMA Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára emlékeztetett: idén júniusban jótékonysági napot rendezett az MMA a Pesti Vigadóban, az összegyűlt több mint 1,2 millió forint adományt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által megjelölt alapítványnak adták át.

Az MMA Határon Túli Bizottsága júniusban Beregszászon tartotta kihelyezett ülését, ahol a KMKSZ és több művészetpedagógiai szervezet képviselőjével egyeztettek az idén zajló komolyzenei tehetségkutató verseny támogatásáról. Ennek eredményeképpen az öttagú zsűriben az MMA két akadémikusa és egy közművelődési képviselő is részt vesz: elnöke Kocsár Balázs karmester lesz, tagja Kassai István zongoraművész és Dobozy Borbála csembalóművész. Emellett a döntőbe került 15 fiatal művészt meghívják és vendégül látják Budapesten.

Kucsera Tamás Gergely hozzátette: a kihelyezett ülésen arról is egyeztettek, majd kezdeményezték a magyar kormánynál, hogy a Kárpátalján magyar nyelven folyó közoktatási, köznevelési intézmények támogatásához hasonlóan a magyar nyelven zajló művészeti alapfokú képzés támogatása is megvalósulhasson. A szeptemberben megjelent határozat szerint a magyar kormány támogatja a Kárpátalján működő művészeti és zeneiskolák magyar nyelven oktató, a magyar zenei és kulturális örökség megőrzése érdekében oktatói tevékenységet végző, a magyar kultúra terjesztésében aktívan részt vevő pedagógusokat.

mti