A Focus szerint Porosenko a legbefolyásosabb ukrán


A Focus magazin idén is összeállította Ukrajna legbefolyásosabb embereinek névsorát. A százas listát Petro Porosenko államfő vezeti, jelentőset rontott korábbi helyezésén, de még mindig az első ötvenben van Hennagyij Moszkál Kárpátalja kormányzója.

A Focus magazin a lista összeállításakor azokat az embereket részesítette előnyben, akiknek a döntései kihatással vannak az egész ország és ezzel együtt az állampolgárok életére is.

A Focus százas listájának első helyére Petro Porosenko államfő került. Arszenyij Jacenyuk lett a második, a miniszterelnök egy helyet javított korábbi pozícióján, a kormányfő Igor Kolomojszkij ismert ukrán oligarchát előzte meg. A negyedik helyet Arszen Avakov belügyminiszter foglalta el, az ötödik helyre Rinat Ahmetov acélipari mágnás került.

Dmitrij Firtas ukrán üzletember tavalyi hatodik helyét Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) elnöke örökölte meg. Így Firtas egy hellyel hátrébb, a 7. helyen szerepel. Nagyot lépett előre Natalia Jareszko pénzügyminiszter, 10. helyezése vélhetően annak tudható be, hogy sikerült elérnie az ukrán államadósság átütemezését. A pénzügyminiszter csak Borisz Lozskin, az elnöki adminisztráció vezetője (9. hely) és az ukrán milliárdos Viktor Pincsuk, Leonyid Kucsma exelnök veje (8. hely) előzi meg.

Érdemes megjegyezni, hogy Nyikolaj Martinenko, a Népi Front botrányos parlamenti képviselője a 62. helyen szerepel. Vitalij Kovalcsuk, az elnöki adminisztráció vezetőjének helyettese a 46. helyre került. Pavel Klimkin külügyminiszter nyolc helyet rontva az idén csak a huszonhatodik. Pavel Petrenko igazságügyi miniszter a lista 27. helyén található.

Érdekesség, hogy Hennagyij Moszkal tavaly s 20. listahelyet foglalta el, ekkor még a Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatás vezetője volt, Kárpátalja kormányzójaként most „csak” a negyvennegyedik. Jurij Lucenko, a Porosenko Blokk frakciójának vezetője és Vitalij Klicsko Kijev polgármestere is jelentősen veszett befolyásából, legalább is arra utal, hogy előbbi 15 (46.) utóbbi 33 helyet (49.) csúszott vissza a rangsorban.

Több új név is feltűnt az idei listán, például Igor Kononenko parlamenti képviselőé. Az elnök nevével fémjelzett Petro Porosenko Blokk (BPP) párttömörülés parlamenti frakciójának első elnökhelyettese a névsor 13. helyén található. Vaszilij Hricakot, az ukrán állambiztonsági szolgálat (SZBU) főnökét a 18., Viktor Sokint legfőbb ügyészt a 20., Mihail Szakasvilit egykori grúz államfő, jelenleg odesszai kormányzót a 22., Andrij Ivancsukot a Nemzeti Front parlamenti képviselőjét a 74., Alekszandr Tkacsenkót, az 1 + 1 televíziós csatorna vezérigazgatóját a 74., és Volodimir Mzselszkijt az 5 csatorna főszerkesztőjét a 80. helyre sorolta Focus magazin.