Német katonákat kérnek az amerikaiak az Iszlám Állam elleni harchoz


A német Spiegel szerint Ashton Carter amerikai védelmi miniszter azt kérte a német védelmi minisztertől, hogy a német hadsereg az eddigi vállalások mellett további műveletekben is részt vegyen a dzsihádista terrorszervezet ellen. Mindezt levélben kérte az amerikai miniszter.

A Spiegel szerint a német kormány nagyon meglepődött a levélen és még nem válaszolt rá. A német kormány úgy tudja egyébként, hogy az amerikai védelmi miniszter más államokat is arra kér, hogy nagyobb létszámban és több katonai műveletben vegyenek részt a Szíriában és Irakban.

Németország kezdettől fogva tagja a több mint 60 országot összefogó szövetségnek, de eddig nem vett részt a légi hadműveletekben. Inkább az észak-iraki kurd önvédelmi erők vagyis a pesmergák felfegyverzését és képzését segítette.

A novemberi párizsi terrortámadások után viszont kiterjesztették a közreműködést. A német hadsereg felderítő repülőgépekkel egy légi utántöltő repülővel segíti a légicsapásokat. Egy fregattal pedig a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozót védik. A fregatt már csatlakozott a hadihajó rajához.

mti