Porosenko támogatja az ukrán állampolgárság megvonását a felkelőktől


Petro Porosenko ukrán elnök szerint háborús körülmények között jogában kell állnia az országnak, hogy szeparatizmusért megvonhassa az állampolgárságot.

Ezt az államfő akkor jelentette ki, amikor meglátogatta az új, kártya alakú műanyag ukrán igazolványok készítésével foglalkozó Ukrajina állami nyomdát. Hétfőn ezt megelőzően megjelent a hivatalos elnöki honlapon Porosenko válasza arra az elektronikus úton benyújtott civil petícióra, amelynek szerzője kezdeményezte az ukrán állampolgárság megvonását szakadár törekvésekért. A petícióhoz több mint 25 ezer támogató aláírás érkezett be.
Porosenko válaszában közölte: már felkérte a kormányt, hogy dolgozza ki ennek lehetőségét. Kérte a parlament képviselőinek támogatását is a civil felvetés megvalósításához.

Az államfő augusztus végén írt alá rendeletet arról, hogy az állampolgárok petíciót terjeszthetnek elé hivatalos honlapján. Amennyiben egy kérdéshez legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik be három hónap alatt, azzal az elnöknek kötelezően foglalkoznia kell, és tíz munkanapon belül köteles választ adni a petícióra.

A közvetlenül az államfőnek benyújtható elektronikus petíció lehetősége láthatóan népszerű lett az ukránok körében, már az első hónapban több mint ezer petíció érkezett be az elnöki honlapra. Porosenkónak eddig több más felvetés mellett válaszolnia kellett arra a petícióra, amelyben kezdeményezték, hogy írjon ki népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról, és arra is, amelyben azt kérték tőle, hogy Darth Vadert, a Csillagok Háborúja amerikai filmsorozat hírhedt főgonoszát nevezze ki Ukrajna miniszterelnökévé.

mti