Brutális légicsapás Szíriában, nagyon sok a halott


Több tucat halálos áldozata volt légicsapásoknak vasárnap Szíria északnyugati részén, a felkelők kezén lévő Idlíb városban.

Kórházi források szerint legkevesebb 75 halottat találtak a helyszínen. Feltehetően sokan a romok alatt rekedtek. Mintegy 150-en megsebesültek, több súlyos sérültet törökországi kórházakba szállítottak.
Helyi lakosok szerint a támadásokat valószínűleg orosz vadászgépek hajtották végre.
A beszámolók szerint legkevesebb hat légicsapás érte a várost, azon belül annak piacát, kormányzati épületeket és lakónegyedeket. A közösségi médiában és a szíriai ellenzékhez közel álló Orion TV tévécsatornán közzétett képsorokon a célra hevenyészetten átalakított mentőjárműveket lehetett látni, amint a romok között túlélők után kutató emberek mellett elhaladva sebesült civileket szállítanak.

Oroszország légicsapásokkal támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt és a szíriai hadsereget, amelynek számára Idlíb elveszítése nagy érvágás volt.
Moszkva állítása szerint az orosz légicsapások elsősorban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen irányulnak, többen azonban azt vetik Oroszország szemére, hogy a “mérsékelt” felkelőcsoportokat is támad, és ahogy az az Egyesült Államok vezette koalíciós támadásokkal is előfordul, számos civil áldozatot szednek a bombázásai.

mti